Business Internaţional

Pace pe model rusesc: Vladimir Putin spune că rămâne deschis negocierilor dacă Ucraina acceptă "noile realităţi teritoriale"

Pace pe model rusesc: Vladimir Putin spune că rămâne...

Autor: Mihai Draghici

05.01.2023, 15:02 72

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că rămâne deschis negocierilor pentru încheierea conflictului militar cu Ucraina dacă Administraţia Volodimir Zelenski acceptă "noile realităţi teritoriale", anunţă Kremlinul.

Vladimir Putin a vorbit joi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care i-a cerut instituirea unui "armistiţiu unilateral" în Ucraina. Erdogan, care a pledat de la începutul conflictului pentru o soluţie diplomatică, va discuta joi şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Vladimir Putin a reafirmat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cerinţelor bine-cunoscute şi repetate de mai multe ori şi prin a ţine cont de noile realităţi teritoriale", a comunicat Preşedinţia de la Moscova, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Monde. Vladimir Putin a denunţat "rolul distructiv" jucat de Occident prin furnizarea de arme şi informaţii militare Ucrainei.

Kremlinul a anunţat şi la începutul lunii decembrie 2022 că preşedintele Vladimir Putin este dispus la negocieri în conflictul din Ucraina, în scopul protejării "intereselor" Rusiei, însă a indicat că refuzul Statelor Unite de a recunoaşte "noile teritorii" ale Rusiei blochează acţiunile de a ajunge la un compromis.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar în septembrie 2022 a anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, dar deciziile nu sunt recunoscute la nivel internaţional.

Rusia şi Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de lipsă de seriozitate în negocieri, iar Kremlinul denunţă refuzul liderilor ucraineni de a negocia şi furnizarea de armament de către NATO şi Uniunea Europeană. Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO