Business Internaţional

Pactul fiscal european, pastilă Placebo? Cei care l-au studiat spun că nu aduce nimic nou

Pactul fiscal european, pastilă Placebo? Cei care l-au studiat spun că nu aduce nimic nou

Foto: Shutterstock

Autor: Paul Comşa

21.12.2011, 17:20 391

Pactul fiscal anunţat cu surle şi trâmbiţe de liderii europeni pare a fi doar praf în ochii investitorilor pentru a calma pieţele financiare. Deşi politicienii au dat de înţeles că acordul interguvernamental va fi "motorul" unei Europe mult mai integrate şi că va consolida disciplina fiscală, parlamentarii europeni care au studiat proiectul noului pact au dubii dacă prevederile sale aduc noutăţi şi dacă sunt cu adevărat necesare, scrie EU Observer.

"Majoritatea prevederilor, dacă nu toate, sunt cuprinse în alte texte legislative", apreciază parlamentarul italian Roberto Gualtieri.

Unele din prevederile pactului sunt foarte asemănătoare, iar altele se află în contradicţie, cu alte şase norme juridice intrate în vigoare la 13 decembrie care fac mai strictă supravegherea bugetară la nivelul UE.

"Cine citeşte proiectul tratatului fiscal, observă că de fapt multe din reglementările cuprinse acolo solicită mai puţin decât cele şase norme juridice", indică parlamentarul german Elmar Brok.

Gualtieri atrage atenţia şi asupra unor eventuale "conflicte de legi şi de competenţe" între prevederile din pactul fiscal şi noile norme europene privind convergenţa economică.

"Dacă va exista un conflict între acordul interguvernamental şi unul din tratatele UE, ultimul va avea prioritate. Dar acordul interguvernamental va fi scris în aşa fel încât să nu existe conflicte", a afirmat un oficial european, citat de postul american de televiziune CNBC.

O altă problemă o reprezintă modalitatea în care prevederile noului tratat vor fi puse în aplicare. Reprezentanţii Comisiei Juridice din cadrul Parlamentului European se întreabă dacă eventualele dispute dintre statele membre cu privire la încălcarea pactului fiscal vor fi rezolvate de Curtea Europeană de Justiţie sau de curţile supreme din sistemele legislative naţionale.

Totuşi, reuniunea de marţi a miniştrilor de finanţe din zona euro a evidenţiat determinarea Germaniei de a impune reglementările noului pact fiscal. Berlinul ar dori să crească numărul minim de state necesare pentru ca tratatul să intre în vigoare (în prezent nouă din cele 17 state membre) pentru a se asigura că toate economiile periferice ratifică pactul fiscal.

"Liderii europeni vor să încheie tratatul din motive politice, simbolice", concluzionează parlamentarul liberal belgian Guy Verhofstadt.

Liderii europeni apreciază că deşi noul pact fiscal nu reuşeşte să aducă multe reglementări noi comparativ cu normele europene în vigoare, el reuşeşte să aducă schimbări esenţiale, mai ales prin instituirea sistemului de sancţiuni "aproape automate" pentru statele care încalcă limitele deficitelor structurale şi datoriilor publice şi prin împuternicirea autorităţilor europene de a respinge proiectele de buget naţionale dacă nu se încadrează în ţintele convenite prin tratat, notează CNBC.

"Faptul că multe din prevederile tratatului interguvernamental există şi în alte texte de lege, înseamnă că nu vor fi probleme cu implementarea şi execuţia lor", apreciază un oficial european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO