Costurile ridicate ale făinii, ouălor şi electricităţii forţează brutăriile din Europa să-şi crească preţurile şi să-şi reducă producţia, potrivit The New York Times.
De la începutul războiului din Ucraina, preţul grâului pe care Julien Bourgeois îl foloseşte la moara sa de făină din centrul Franţei a crescut cu peste 30%. Acesta a îndemnat cele 1.000 de brutării pe care compania sa le aprovizionează să scumpească bagheta franţuzească cu 10 cenţi pentru a compensa costurile în creştere pe care trebuie să le treacă mai departe.
„Consumatorii îşi permit deocamdată să plătească mai mult, dar preţurile vor continua să crească. Este îngrijorător“. În Franţa, unde baghetele costă deja cu peste 8% mai mult decât în urmă cu un an, spune acesta, „ne amintim că revoluţia a început de la preţul pâinii“.
Există semne că inflaţia din Europa îşi accelerează creşterea. Costul alimentelor a urcat deja cu 16% în UE. În acest context, puţine lucruri creează mai multă îngrijorare ca preţul pâinii. Preţurile acesteia nu au fost niciodată mai mari, pâinea fiind acum cu aproape 19% mai scumpă decât cu un an în urmă, cea mai rapidă creştere consemnată vreodată, potrivit Eurostat.
Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro