Business Internaţional

Pâinea, cel mai banal aliment, dar cu o valoare culturală, economică şi socială majoră, se scumpeşte dramatic în Europa, cu continentul prins în ghearele inflaţiei

Pâinea, cel mai banal aliment, dar cu o valoare...

Autor: Catalina Apostoiu

23.10.2022, 08:51 298

Costurile ridicate ale făinii, ouălor şi electricităţii forţează brută­riile din Europa să-şi crească preţuri­le şi să-şi reducă producţia, potrivit The New York Times.

De la începutul războiului din Ucraina, preţul grâului pe care Julien Bourgeois îl foloseşte la moara sa de făină din centrul Franţei a crescut cu peste 30%. Acesta a îndemnat cele 1.000 de brutării pe care compania sa le aprovizionează să scumpească ba­gheta franţuzească cu 10 cenţi pentru a compensa costurile în creştere pe care trebuie să le treacă mai departe. 

„Consumatorii îşi permit deo­cam­dată să plătească mai mult, dar preţurile vor continua să crească. Este îngrijorător“. În Franţa, unde baghetele costă deja cu peste 8% mai mult decât în urmă cu un an, spune acesta, „ne amintim că revoluţia a în­ce­put de la preţul pâinii“.

Există semne că inflaţia din Europa îşi accelerează creşterea. Costul alimentelor a urcat deja cu 16% în UE. În acest context, puţine lucruri creează mai multă îngrijorare ca preţul pâinii. Preţurile acesteia nu au fost niciodată mai mari, pâinea fi­ind acum cu aproape 19% mai scum­pă decât cu un an în urmă, cea mai rapidă creştere consemnată vreoda­tă, potrivit Eurostat.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO