• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Business Internaţional

Pâinea se scumpeşte în Europa şi în alte părţi al lumii. Partea cea mai urâtă este că preţurile cresc acolo unde acest aliment contează cel mai mult. În august, în plin sezon preţurile grâului sunt şi cu 30-35% mai mari decât erau acum un an

Pâinea se scumpeşte în Europa şi în alte părţi al lumii. Partea cea mai urâtă este că preţurile cresc acolo unde acest aliment contează cel mai mult. În august, în plin sezon preţurile grâului sunt şi cu 30-35% mai mari decât erau acum un an

Preţurile grâului sunt neobişnuit de mari pentru un sezon de recoltare, ceea ce se va vedea şi în preţurile pâinii.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.08.2021, 09:52 3449

Recolta de cereale mai slabă, forţă de muncă greu de găsit şi scumpă, explozia preţurilor energiei, combustibilului şi transportului, la care se adaugă valul inflaţionist global, toate acestea se reflectă în costurile pentru producerea pâinii şi în preţul final.

În Ungaria, ţara care la începutul verii se confrunta cu cea mai puternică inflaţie din Uniunea Europeană, partidul de opoziţie Parbeszed estimează scumpiri ale pâinii cu 15-20%, în special din cauza creşterii drastice a preţului făinii, scrie Hungary Today.

Sandor Burany, vicepreşedintele grupării politice, a explicat că pâinea s-a scumpit deja cu 30-40% în ultimii trei ani, iar acest lucru a produs dificultăţi mari persoanelor cu venituri şi pensii mici. Politicianul a avertizat că „inflaţia a scăpat de sub control“.

Şi în  Polonia, scrie presa de acolo, preţurile pâinii cresc, iar vina o poartă costurile mai mari cu cerealele. În august, în plin sezon, preţurile grâului sunt şi cu 30-35% mai mari decât erau acum un an. De altfel, preţurile actuale sunt printre cele mai mari pentru un vârf de sezon.

Wiadomoscihandlowe.pl enumeră moti­vele pentru care pâinea de pe rafturi „se scumpeşte şi se tot scumpeşte“. Unul este că în preţuri se reflectă şi costurile mai mari cu protecţia sănătăţii în timp de pandemie. Brutăriile nu îşi pot înceta activitatea şi de aceea proprietarii au luat măsuri de protecţie de urgenţă pentru personal, adesea costisitoare, pentru a împiedica răspândirea COVID. Apoi, industria de profil se confruntă cu lipsa unor materii prime, cu transport mai scump datorită creşterii preţurilor benzinei şi motorinei şi, mai grav, cu majorarea tarifelor la electricitate.

Costurile cu energia reprezintă o parte sem­nificativă din costurile totale în producţia de făină, de paste făinoase şi de produse de pa­ni­ficaţie. Ambalajele au devenit şi ele mai scum­pe. Cartonul reciclat costă cu 30% mai mult, iar folia cu 100%. Simplele cârlige din sâr­mă şi plastic costă cu 50% mai mult. Paleţii din lemn s-au scumpit cu 30%. Producătorii pre­zic că preţurile vor continua să crească. Însă în costurile mai mari ale producţiei intră şi ma­jo­rările salariului minim efectuate în ultimii ani.

Vremea joacă şi ea un rol care nu poate fi ignorat. Anul acesta, recolta de grâu şi de alte cereale a fost la început afectată de secetă, apoi de ploi şi furtuni. Producţia de anul acesta s-ar putea să fie cu 10% mai mică decât cea de anul trecut în Polonia. Iar acest lucru se traduce prin preţuri mai mari. Şi în Rusia preţurile grâului au atins nivelui neobişnuit de ridicate pentru sezonul de recoltare, ceea  ce trezeşte îngrijorarea că se va acutiza inflaţia alimentară şi că guvernul va interveni, scrie Bloomberg.

Creşterile ar putea avea de-a face cu faptul că fermierii nu-şi vând recolta de teamă să nu facă afaceri proaste în condiţiile în care guvernul suprataxează exporturile tocmai pentru a forţa ca recolta să rămână în ţară în speranţa că preţurile vor da astfel înapoi.

Inflaţia din Rusia este de 6,5%, foarte mare după standardele europene. Iar analiştii cred că inflaţia nu va ceda. Reducerile de prog­noze privind re­col­ta de cereale îi încu­rajează să creadă acest lucru. Însă, în ceea ce priveşte grâul, piaţa s-ar putea stabiliza curând pentru că trebuie să înceapă recoltarea seminţelor de floarea soarelui.

Fermierii îşi vor pune grâul în circulaţie. Rusia este cel mai mare exportator de cereale al lumii.

Piaţa rusească nu este pe deficit, asigură unii analişti, dar piaţa globală s-ar putea să fie. Cauzele sunt recoltele mai mici ale altor producători mari, cum ar fi Canada, şi calitatea mai slabă a bobului de grâu în ţări precum Franţa şi Germania.

Dar pâinea se scupeşte peste tot în lume, din Sri Lanka şi până în Egipt şi America. Grav este că preţurile cresc în regiunile instabile social şi politic. Spre exemplu, în regiunea Kurdistan un producător major a scumpit pâinea cu peste 33% din cauza creşterii preţurilor combustibililor şi făinii din import. Făina locală este mai ieftină decât cea importată din Turcia, însă brutarii se plâng de calitatea acesteia.

În Armenia, ţară care a pierdut războiul cu Azerbaidjanul pentru enclava Nagorno-Karabah, pâinea s-a scumpit cu 10% pe fondul unei inflaţii alimentare generalizate.

În Egipt, un plan de-al preşedintelui de a diminua subvenţiile pentru pâine, un aliment social, creează tensiuni. În Afganistan pâinea s-a scumpit de când a izbucnit pandemia, dar acum, de când au venit talibanii la putere, este şi mai greu de găsit.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705