Business Internaţional

Palmă peste faţa euroscepticilor francezi: Renunţarea la euro va provoca un cutremur economic şi social

Palmă peste faţa euroscepticilor francezi: Renunţarea la euro va provoca un cutremur economic şi social

Preşedintele partidului francez de extremă dreapta Front National, Ma­rine Le Pen

Autor: Paul Comşa

14.12.2011, 00:02 860

Ideea dezmembrării zonei euro era până nu demult un subiect tabu în mediile oficiale. Mai nou, euroscep­ticismul a luat amploare în Franţa, unul dintre statele fondatoare ale UE şi unul dintre susţinătorii euro.

"Chinurile" economiilor de la periferia zonei euro, inflexibilitatea statelor nordice, cu rating maxim şi divergenţele politice oferă motive suficiente pentru a lua această variantă în considerare, scrie Les Echos.

"Reformele şi planurile de salvare succesive pentru salvarea euro nu vor remedia criza datoriilor. Dacă nu vom ieşi din zona euro, ne vom confrunta cu un haos economic şi social", a afirmat preşedintele partidului francez de extremă dreapta Front National Ma­rine Le Pen.

Peste o treime din francezi doresc ieşirea din zona euro, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de compania de cercetare Ipsos.

"În ultimă instanţă, statele pot să ia oricând hotărârea de a ieşi din zona euro, o libertate pe care o au deja", a afirmat premierul olandez Mark Rutte (foto text).

Economiştii avertizează însă că tocmai renunţarea la euro va avea conse­cinţe dezastruoase pentru gospo­dării şi companii deopotrivă. Reintro­ducerea francului francez va frâna substanţial creşterea economică, va reduce consumul şi puterea de cumpă­rare şi va duce la creşterea şomajului. Ana­liştii institutului francez de cer­cetare Montaigne estimează că ieşirea Franţei din zona euro va diminua avu­ţia naţională cu 6-19% în următorii zece ani. Fiecare angajat francez va pierde 9.000 de euro. Analiştii apre­ciază că pe termen lung se vor pierde peste un milion de locuri de muncă.

Investitorii vor fi tentaţi să-şi mute capitalurile în alte state din cauza costurilor suplimentare de tranzacţio­nare, iar agricultura va fi surclasată de cea din Spania şi Italia, mult mai competitive.

Noul franc francez se va deprecia cu 20% comparativ cu principalele monede internaţionale şi va determina o majorare a datoriei publice de la 82% la 103% din PIB. Pe termen scurt, exportatorii vor fi avantajaţi de intro­ducerea noii monede deşi vor întâm­pina dificultăţi din cauza instituirii tarifelor vamale.

Gospodăriile vor avea însă cel mai mult de suferit din cauza majorării preţurilor, mai ales la importurile bu­nu­rilor de larg consum. Franţa va ajunge rapid în situaţia de acum a Italiei, care se finanţează la randa­mente de peste 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO