Business Internaţional

Până când guvernul elen va ajunge la o înţelegere cu creditorii, băncile greceşti rămân fără deponenţi

Până când guvernul elen va ajunge la o înţelegere cu...

Autor: CătăIina Apostoiu

01.06.2015, 00:00 557
Depozitele deţinute de băncile din Grecia au coborât la cel mai jos nivel din ultimul deceniu, la 140 miliarde euro, cu o treime mai puţin decât în 2010, când guvernul elen a încheiat un program de bailout de 240 miliarde euro cu creditorii internaţionali. Valoarea totală a depozitelor constituite de persoane fizice şi companii se ridica la 139,4 mld. euro în luna aprilie, în scădere cu 3,9%, sau 5,6 miliarde de euro faţă de luna martie, potrivit datelor statistice publicate recent de Banca Centrală Europeană, scrie EUObserver.  Depozitele s-au subţiat cu 27 mld. euro în primele patru luni ale acestui an, o rată de aproximativ 1,5 mld. euro pe săptămână.  Capitalul s-a scurs în mod constant din depozitele constituite la băncile greceşti din momentul convenirii primului program de bailout pentru Grecia, în 2010. La acea vreme, băncile deţineau depozite în valoare totală de 220 mld. euro.  Valul retragerilor de capital vine în contextul în care guvernul de stânga al Greciei şi creditorii ţării - Comisia Europeană, BCE şi FMI - negociază de mai bine de patru luni cu privire la deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro din pachetul de bailout.

Recent, FMI a insistat că pentru a se ajunge la o înţelegere, guvernul grec trebuie să fie de acord cu un amplu pachet de reforme economice. Şeful FMI Christine Lagarde a avertizat că ieşirea Greciei din zona euro rămâne o ìposibilitateî.  Drept consecinţă, creşte probabilitatea ca Grecia să fie obligată să urmeze calea Ciprului şi să devinăa doua ţară din zona euro care să instituie controale de capital, dacă ţara vrea să evite prăbuşirea mai multora dintre băncile sale.  Ciprul a anunţat ridicarea controalelor de capital luna trecută, la doi ani după introducerea acestora în scopul limitării retragerilor de capital din cadrul băncilor sale. Grecia va trebui să plătească 1,5 miliarde de euro FMI-ului pe 5 iunie, dar s-a angajat că va continua să-şi onoreze plăţile în contul datoriei. În lipsa unui acord de bailout, Grecia a devenit din ce în ce mai dependentă de BCE, care şi-a dublat expunerea faţă de obligaţiunile ţării, de la 50 miliarde de euro la 104 miliarde de euro, din luna decembrie, echivalentul a aproape două treimi din PIB-ul Greciei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO