Business Internaţional

Până şi Isus îi ura pe bancheri

Până şi Isus îi ura pe bancheri

Autor: Alexandru Matei

11.01.2012, 15:26 404

Ultimul număr din The Economist conţine un articol numit "Pericolele demonologiei" care începe astfel: "Ura îndreptată către bancheri este una dintre cele mai vechi şi periculoase prejudecăţi", scrie Business Insider.

Articolul prezintă pe scurt istoria urii îndreptate către finanţişti.

"Dispreţul faţă de bancheri are o istorie lungă. Isus i-a alungat pe cei care se ocupau cu schimbul valutar din Templu, iar Timotei a spus că "dragostea de bani este rădăcina tuturor relelor". Mohamed a interzis cămătăria. Evreii se refereau la dobândă prin termenul "neshek", adică muşcătură. Biserica Catolică a interzis-o în 1311. Dante i-a pus pe cei care împrumutau bani în cel de-al şaptelea cerc al iadului, alături de locuitorii Sodomei şi de practicanţii celorlalte vicii nenaturale".

Autorul ne aminteşte însă că finanţarea s-a aflat în spatele oricărui pas în faţă pentru omenire. "Civilizaţiile care nu au interzis creditarea au devenit mai bogate. Cele care au făcut-o au stagnat. Nordul Italiei a înflorit în secolul 15 când Medici şi alte familii de bancheri au găsit metode de a ocoli legea. Lidershipul economic s-a îndreptat către Europa Protestantă când Luther şi Calvin au favorizat creditarea. Atunci când Europa prospera, lumea arabă care interzicea împrumutul de bani continua să se zbată în sărăcie. În anul 1000 ponderea Europei de Vest în PIB-ul mondial era de 11,1% comparativ cu o pondere de 8,6% a Orientului Mijlociu. Până în 1700, Europa de Vest era responsabilă pentru 13,5% din PIB-ul mondial, iar Orientul pentru 3,4%".

El avertizează asupra consecinţelor demonizării bancherilor, care nu sunt numai economice.

"În Europa Medievală evreii erau persecutaţi nu doar din cauză că nu erau creştini ci şi pentru că uciderea lor era o metodă de a scăpa rapid de datorii. Karl Marx, care provenea dintr-o familie de evrei, i-a caracterizat pe aceştia drept o întrupare a capitalismului ce poate fi schimbată doar prin revoluţie".

Astfel, demonizarea bancherilor a avut de-a lungul timpului efecte precum ura rasială sau cea de clasă, cum se întâmplă acum cu mişcarea "Ocuppy Wall Street".

În concluzie, autorul consideră că istoria abundă de precedente care arată unde poate duce ura faţă de bancheri: la nimic bun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO