Business Internaţional

Pandemia a „îmbolnăvit” pieţele de capital din întreaga lume. EY: Listările la bursă s-au redus în prima jumătate a lui 2020

Pandemia a „îmbolnăvit” pieţele de capital din...

Autor: Vasile Magradean

19.08.2020, 12:14 70

Pandemia de COVID-19 a jucat un rol major în declinul listărilor la bursele din întreaga lume în prima jumătate a acestui an, arată raportul trimestrial EY.

În cel de-al doilea trimestru din 2020, s-a înregistrat o diminuare a activităţii IPO (Ofertă Publică Iniţială – n.a.) faţă de perioada similară a anului 2019 în toate regiunile, atât ca număr de tranzacţii, cât şi sub aspectul capitalului atras.

Activitatea IPO globală s-a redus dramatic în lunile aprilie şi mai, înregistrând o scădere de 48% a volumului tranzacţiilor (97 de tranzacţii) şi o diminuare de 67% a valorii tranzacţiilor (13,2 miliarde dolari) în comparaţie cu lunile aprilie şi mai din anul 2019.

Această situaţie a tras în jos activităţile regionale din primul semestru al anului curent faţă de prima jumătate a anului trecut, numărul total (419 tranzacţii) şi valoarea totală a tranzacţiilor (69,5 miliarde de dolari) scăzând cu 19% şi, respectiv, 8% în prima jumătate a anului în comparaţie cu perioada similară din anul 2019.

„Deşi în luna iunie s-a înregistrat o intensificare a tranzacţiilor, activitatea IPO globală din prima jumătate a anului a fost apatică la bursele din America de Nord şi de Sud şi EMEIA şi a înregistrat o creştere în zona Asia-Pacific”, au spus reprezentanţii EY.

Potrivit acestora, atât volumul tranzacţiilor (81 de tranzacţii), cât şi valoarea tranzacţiilor (24,5 miliarde dolari) de pe continentul american s-au redus cu 30% comparativ cu prima jumătate a anului 2019.

În aceeaşi perioadă, în zona EMEIA, numărul (68 de tranzacţii) şi valoarea (10,1 miliarde dolari) tranzacţiilor IPO s-au diminuat cu 50% şi, respectiv, 44%.

În schimb, activitatea IPO din zona Asia-Pacific a crescut cu 2% ca număr de tranzacţii (270 de tranzacţii) şi cu 56% din perspectiva capitalului atras (34,9 miliarde dolari) în comparaţie cu primul semestru al anului 2019.

„În România, piaţa de capital s-a dezvoltat semnificativ în ultima perioadă în direcţia emisiunilor de obligaţiuni, comparativ cu zona de IPO-uri, unde ritmul este în continuare unul lent. Prima jumătate a anului 2020 a fost afectată puternic de extinderea virusului COVID-19, mai ales din perspectiva IPO-urilor. Deşi mult aşteptate, listările companiilor de stat au fost amânate din nou ca urmare a votului parlamentar de a îngheţa temporar vânzarea oricărei părţi a companiilor de stat”, a declarat Florin Vasilică, Lider al Departamentului Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Acesta a menţionat că, în momentul de faţă, este necesară o creştere a ofertei de acţiuni pe piaţa românească de capital pentru a putea menţine criteriile de eligibilitate privind statutul de piaţă emergentă.

„În prezent, sunt anunţate potenţiale listări în sectorul de retail şi IT şi este posibil să asistăm la un interes mai mare pentru piaţa AeRO din partea companiilor. Cu toate acestea, deşi eforturile depuse de către Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost considerabile în direcţia promovării beneficiilor listării la bursă, preferinţa antreprenorilor români rămâne în continuare pentru finanţarea prin instituţiile de credit”, a explicat Vasilică.

Reprezentanţii EY România susţin că, având în vedere pandemia COVID-19 şi impactul negativ al acesteia asupra activităţilor economice globale, pe termen scurt şi mediu, guvernele din toată lumea vor continua să implementeze politici şi să stimuleze economiile pentru a combate şomajul în creştere.

În acelaşi timp, băncile centrale vor injecta mai multe lichidităţi în sistemele financiare. Ambele măsuri sunt de bun augur pentru pieţele de capital, unde este de aşteptat un reviriment al activităţii IPO în semestrul al doilea al anului 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO