Business Internaţional

Pandemia a îngenuncheat Germania: „Locomotiva” economiei europene a intrat oficial în recesiune. Care sunt cele mai afectate sectoare

Pandemia a îngenuncheat Germania: „Locomotiva” economiei europene a intrat oficial în recesiune. Care sunt cele mai afectate sectoare

Autor: Dorin Oancea

25.05.2020, 11:46 490

O scădere a investiţiilor, a consumului privat şi a exporturilor a împins economia germană în recesiune în primul trimestru, cu o scădere de 2,2%, cea mai mare rată de reducere din 2009, arată date detaliate au arătat luni, oferind o privire asupra daunelor cauzate de pandemie, relatează Reuters.

Oficiul Federal de Statistică a declarat că investiţiile de capital au scăzut cu 6,9%, consumul privat cu 3,2% şi exporturile cu 3,1% în perioada ianuarie-martie, comparativ cu ultimele trei luni ale anului 2019.

Datele anunţate de Oficiul Federal de Statistică au arătat că investiţiile în sectorul construcţiilor, care reprezintă aproape 10% din PIB şi este cel mai mare angajator al Germaniei, au crescut cu 4,1%, contribuind cu 0,4 puncte procentuale la creşterea trimestrială.

Cheltuielile de stat au fost celălalt punct pozitiv din datele altfel sumbre şi, împreună cu construcţiile, au prevenit o contracţie mai profundă. Datele arată că cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,2%.

Scăderea de 2,2% a producţiei trimestrial a fost cea mai importantă de la criza financiară de acum un deceniu şi a doua cea mai mare de la reunificarea germană din 1990. Ea vine după o contracţie de 0,1% în ultimele trei luni ale anului 2019.

Economiştii se aşteaptă la o scădere mai mare în trimestrul doi, în condiţiile în care cea mai mare parte a efectelor restricţiilor introduse la mijlocul lunii martie vor deveni evidente.

"Întrucât performanţa din primul trimestru este rezultatul a doar două săptămâni de blocare şi întreruperi ale lanţului de aprovizionare, nu este nevoie de multă abilitate analitică pentru a prezice o scădere mult mai puternică în trimestrul doi", a spus Carsten Brzeski, economist şef pentru zona euro la ING.

AFACERI DE LA ZERO