Business Internaţional

Pandemia a îngenuncheat gigantul francez Renault: Proprietarul Dacia a anunţat pierderi record de 8 miliarde de euro în 2020

Pandemia a îngenuncheat gigantul francez Renault:...

Autor: Dorin Oancea

19.02.2021, 10:07 589

Renault a anunţat vineri că marjele şi vânzările au început să se redreseze în a doua jumătate a anului 2020, dar pandemia COVID-19 a facut ca producătorul auto francez să înregistreze o pierdere de 8 miliarde de euro anul trecut, relatează Reuters.

Directorul executiv Luca de Meo, care a preluat conducerea companiei în iulie, caută modalităţi de a spori profitabilitatea şi vânzările la Renault, în timp ce promovează reduceri de costuri.

El a avertizat vineri că 2021 ar putea fi problematic, inclusiv din cauza lipsei de microcipuri care afectează industria auto, dar a spus că Renault se concentrează pe recuperare, pe măsură ce profitabilitatea creşte.

"2021 va fi dificil, având în vedere necunoscutele legate de criza sănătăţii, precum şi de lipsa furnizării de componente electronice", a spus De Meo într-un comunicat.

Deficitul de cipuri ar trebui să atingă un maxim în al doilea trimestru, a adăugat Renault, estimând că situaţia i-ar putea afecta producţia sa cu aproximativ 100.000 de vehicule anul acesta.

Grupul avea deja pierderi în 2019, în valoare de 141 de milioane de euro, şi a înregistrat o lovitură puternică în 2020, deoarece producţia a scăzut şi reprezentanţele au fost închise în timpul blocajelor.

Analiştii chestionaţi de Refinitiv se aşteptau la o pierdere de 7,4 miliarde de euro pentru 2020.

Renault a început să crească preţurile la unele modele de maşini, iar profitul operaţional al grupului, care a fost negativ pentru 2020 în ansamblu, s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni ale anului, ajungând la 866 de milioane de euro, sau 3,5% din venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO