Business Internaţional

Pandemia dă peste cap transporturile de mărfuri din China

Pandemia dă peste cap transporturile de mărfuri din China

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2021, 00:00 119

Preţurile în creştere ale transportului de mărfuri şi întârzierile de livrare au declanşat o reacţie globală a companiilor frustrate de mixul distructiv de deteriorare a serviciilor şi costuri mai mari ale transportului maritim, scrie Bloomberg. Asociaţiile comerciale din China şi-au exprimat în faţa guvernului îngrijorări privind practici anticoncurenţiale, în timp ce presiuni similare se simt şi la Bruxelles, unde Consiliul European al Expeditorilor a solicitat Comisiei Europene să abordeze „creşterile scandaloase de preţ“ ale transportatorilor de mărfuri.

La Washington, cel mai mare grup de lobby pentru comercianţii cu amănuntul doreşte ca autorităţile să examineze condiţiile de pe piaţă. În SUA există şi alte probleme pe lângă costurile mai ridicate: porturile copleşite şi penuria de containere de-a lungul rutelor transpacifice cheie provoacă întârzieri şi pierderi de afaceri exportatorilor. Unele lanţuri de magazine şi producători - dependenţi de liniile internaţionale de aprovizionare - sunt obligaţi să reducă alte cheltuieli sau să-şi regândească cu totul strategiile.

Companiile americane, de la Colgate-Palmolive la Boot Barn Holdings - şi altele din Europa şi Asia -, au evidenţiat problemele de aprovizionare din ultimele zile. Comisia maritimă federală a lansat o anchetă la sfârşitul anului trecut cu privire la congestionarea porturilor, dar blocajele persistă. Cu afacerile deja lovite de pandemie, problemele logistice pot fi prea mari pentru unele firme, a avertizat Stefan Pierer, CEO-ul Pierer Mobility AG, producătorul austriac al motocicletelor KTM. „Dacă eşti activ, dacă eşti flexibil, dacă eşti curajos şi ai legăturile corecte, te poţi descurca“, a spus el. „Dar nu toată lumea se poate descurca.“ Producătorii germani au avertizat săptămâna aceasta că lipsa materiilor prime şi a containerelor de transport a dus la creşterea costurilor şi la scăderea stocurilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO