Business Internaţional

Pandemia evaporă 87% din business-ul restaurantelor din Marea Britanie. Analiştii avertizează că până la revenirea economică ar putea să mai dureze cel puţin 4 ani

Londra, 4 iulie 2020

Londra, 4 iulie 2020

Autor: Eduard Ivanovici

28.07.2020, 13:00 338

Economia Marii Britanii nu îşi va reveni la nivelurile înregistrate înainte de pandemia de coronavirus până în 2024, potrivit firmei de analiză financiară EY Item Club, scrie BBC.

Analiştii, care folosesc un model economic asemănător Trezoreriei Marii Britanii, sugerează că rata şomajului din Regatul Unit va creşte de la 3,9% la 9%, iar economia ţării va scădea cu 11,5% anul acesta, cu mult peste estimările de luna trecută de 8%.

De asemenea, vânzările pub-urilor, restaurantelor şi hotelurilor din Marea Britanie au scăzut cu până la 30 de miliarde de lire în timpul carantinei. Astfel, veniturile au înregistrat un declin de 87% între aprilie şi iunie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ultimele luni, consumatorii au fost tot mai precauţi, iar nivelul mic de investiţii va continua să afecteze creşterea economică, reiese dintr-o analiză a grupului.  Drept rezultat, analiştii se aşteaptă ca recuperarea post-pandemie să dureze cu 18 luni mai mult decât prognozele iniţiale.

Săptămâna trecută, Andy Haldane – principalul economist al Băncii Angliei – a declarat că economia britanică a recuperat aproape jumătate din output-ul pierdut la apogeul restricţiilor de circulaţie din martie şi aprilie.

Ministrul britanic al finanţelor, Rishi Sunak, a declarat la începutul lunii că firmele britanice vor primi din partea guvernului bonusuri de până la 1.000 de lire dacă vor angaja tineri pe posturi de stagiari. Bonusurile pentru angajatori vor veni prin intermediul unei scheme de 111 milioane de lire care va acorda în mod direct subvenţii către noii angajaţi.

Banca Angliei a anunţat luna trecută că va pompa 100 de miliarde de lire în economie, de vreme ce economia a înregistrat o contracţie de peste 20% în luna aprilie, în timp ce peste 600.000 de britanici şi-au pierdut locul de muncă între martie şi mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO