Business Internaţional

Pandemia forţează mâna Comisiei Europene: Ursula von der Leyen, şefa CE, a anunţat că este gata să renunţe la condiţiile impuse statelor membre privind depăşirea deficitelor

Pandemia forţează mâna Comisiei Europene: Ursula von...

Autor: Iulian Tenchiu

21.03.2020, 10:24 304

Comisia Europeană se află pe punctul de a îşi reevalua poziţia privind deficitele bugetare ale statelor-membre UE. Cea mai recentă măsură a organismului european, în fruntea căreia se află Ursula von der Leyen, vine în sprijinul statelor europene, pentru a le ajuta să combată impactul economic generat de extinderea pandemiei de coronavirus, scrie Reuters.

„O să relaxăm condiţiile privind deficitele pentru ca toate statele să aibă posibilitatea de a folosi resursele şi instrumentele fianciare de care dispun. Luăm în calcul orice variantă şi vom folosi tot ceea ce avem pentru a combate această criză. Ne vom susţine economia fără niciun compromis”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceste declaraţii vin din partea unui fost membru al Guvernului Merkel, care a păstrat întotdeauna o poziţie clară faţă de problema deficitelor şi care a susţinut că acestea nu trebuie să crească sub nicio formă. Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene expun o politică total opusă şi arată că există posibilitatea de a se ajunge la un consens privind depăşirea deficitelor bugetare, a căror prag maxim admis este de 3% din PIB.

Ursula von der Leyen, a mai anunţat că zona euro ar putea emite „obligaţuni corona” (n.eng: „corona bonds”), pentru a limita impactul şocurilor economice generate de pandemia COVID-19.
Întrebată de un radio german dacă susţine ideea unor eurobonduri – obligaţiuni denominate în euro, susţinute de guvernele din zona euro – pentru a lupta cu criza coronavirus, von der Leyen a spus că sunt o variantă „dacă sunt structurate corect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO