Business Internaţional

Pandemia în cifre: Un an de lockdown-uri a costat economia britanică peste 250 de miliarde de lire

Economia Londrei a suferit un declin de 51,4 miliarde de dolari în 2020, o cincime din pierderile raportate de Regatul Unit

Economia Londrei a suferit un declin de 51,4 miliarde de dolari în 2020, o cincime din pierderile raportate de Regatul Unit

Autor: Eduard Ivanovici

22.03.2021, 14:32 127

Un an de măsuri de carantină a costat economia Regatului Unit 251 de miliarde de lire – echivalentul întregii producţii anuale a regiunii de sud-est a Angliei şi de două ori mai mult decât nivelul înregistrat anual de Scoţia, conform unui raport publicat luni, citat de The Guardian.

O analiză a Centrului pentru Economie şi Cercetări privind Mediul de Business (CEBR) arată că, în timp ce Marea Britanie a suferit pagube semnificative din cauza restricţiilor impuse de pandemie, greul a fost dus de regiunile mai sărace.

Compania a declarat că diferenţa dintre nord şi sud ar putea creşte în condiţiile în care guvernul nu va lua măsurile necesare pentru a se asigura că părţile mai puţin înstărite ale ţării nu vor continua să suporte, în mod disproporţionat, pierderile provocate de coronavirus.

Sam Miley, economist CEBR, spune că raportul a comparat estimările organizaţiei din perioada pre-COVID-19 cu nivelul de producţie înregistrat în cele 12 luni de după anunţarea primului lockdown din 2020.

Valoarea adăugată brută – care măsoară valoarea bunurilor şi serviciilor produse de economie, minus costurile de producţie şi costurile materialelor prime – a fost cu peste 250 de miliarde de lire sub nivelurile prezise de grupul britanic, spune Miley.

Cele mai grave pierderi au fost raportate în Londra, unde lipsa de activitate a business-urilor a şters 51,4 miliarde de dolari din economie.

Datorită programului de vaccinare al autorităţilor – unul dintre cele mai eficiente la nivel global – economia britanică ar putea atinge nivelurile pre-COVID-19 până la finalul anului, potrivit guvernatorului Băncii Angliei, Andrew Bailey.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO