Business Internaţional

Pandemia trimite la terapie intensivă a treia cea mai mare economie din lume: Japonia a intrat oficial în recesiune

Pandemia trimite la terapie intensivă a treia cea mai...

Autor: Dorin Oancea

18.05.2020, 08:09 2034

Japonia a intrat în recesiune pe fondul epidemiei de coronavirus, a treia cea mai mare economie din lume scăzând cu 3,4% în primele trei luni ale anului 2020, comparativ cu un an în urmă, cea mai mare scădere din 2015, anunţă BBC.

Coronavirusul face ravagii asupra economiei globale cu un cost estimat de până la 8.800 de miliarde de dolari.

Săptămâna trecută Germania a intrat în recesiune.

Japonia nu a instituit un blocaj naţional, dar a emis stare de urgenţă în aprilie, ceea ce a afectat lanţurile de aprovizionare şi companiile.

Scăderea de 3,4% a produsului intern (PIB) în creştere în primele trei luni ale anului 2020 vine după o scădere de 6,4% în ultimul trimestru al anului 2019, situaţie definită drept recesiune tehnică.

Consumatorii au fost afectaţi de impactul coronavirusului dar şi de o majorare a impozitului pe vânzări la 10%, de la 8% în octombrie.

În timp ce Japonia a ridicat starea de urgenţă în 39 din cele 47 de prefecturi ale sale, perspectivele economice pentru trimestrul actual sunt la fel de sumbre.

Guvernul japonez a anunţat deja un pachet record pentru stimularea economiei în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, iar Banca Japoniei şi-a extins măsurile de stimulare pentru a doua lună consecutivă în aprilie.

Primul ministru Shinzo Abe a promis o rectificare bugetară la sfârşitul acestei luni.

Japonia se confruntă cu o provocare unică, întrucât economia sa a rămas în stagnare de zeci de ani, în comparaţie cu economiile mai dinamice ale rivalilor din SUA şi China.

Japonia a avut peste 16.000 de cazuri de coronavirus confirmate şi aproximativ 740 de decese.

Economiştii apreciază că economia Japoniei va scădea cu 22% în acest trimestru curent, iar cea din SUA s-ar putea contracta cu mai mult de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO