Business Internaţional

Pandemia, un anti-Robin Hood: Criza îi îmbogăţeşte pe cei bogaţi şi îi sărăceşte pe cei săraci. Averea celor mai înstăriţi americani a crescut din martie cu 845 de miliarde de dolari

Pandemia, un anti-Robin Hood: Criza îi îmbogăţeşte...

Autor: Eduard Ivanovici

18.09.2020, 12:48 376

În timp ce milioane de cetăţeni ai Statelor Unite câştigă mai puţin faţă de perioada de dinainte de pandemie, averea celor mai bogaţi americani a crescut enorm în ultimele şase luni, potrivit unui studiu citat de CNN.

Institutul de Studii Politice din Washington DC a publicat un raport care arată că cei mai bogaţi 643 de americani au câştigat la un loc 845 de miliarde de dolari între 18 martie şi 15 septembrie, înregistrându-se o creştere medie de 29%.

Printre miliardarii care s-au bucurat de creşteri spectaculoase se numără CEO-ul Tesla Elon Musk, CEO-ul Oracle Larry Ellison şi Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului. În doar şase luni, averea celor mai bogaţi americani a crescut de la 2,95 trilioane de dolari la 3,8 trilioane.

Între timp, pandemia a generat cea mai gravă criză a pieţei forţei de muncă de la Marea Depresiune a anilor 1930 încoace. Rata şomajului din SUA a atins 14,7% în aprilie şi a scăzut în august la 8,4%. Per total, ţara are cu 11,5 milioane de angajaţi mai puţin decât în luna februarie.

Creşteri mari înregistrate de Bezos, Page şi Musk

Acţiunile Amazon s-au majorat cu peste 60% anul acesta. Drept rezultat, CEO-ul Jeff Bezos – cel mai bogat om din lume – a raportat o creştere a averii nete de 55,2 miliarde de dolari în doar câteva luni. Familia Walton, care controlează gigantul Walmart – cel mai mare retailer la nivel mondial, a înregistrat o creştere similară, 60 de miliarde de dolari de la începutul anului până în prezent.

Larry Page, cofondatorul Google, a devenit din februarie mai bogat cu 18 miliarde de dolari, iar averea lui Elon Musk a crescut cu 70 de miliarde de dolari, CEO-ul Tesla devenind astfel al treilea cel mai bogat om al planetei.

Chuck Collins, directorul Programului pentru Inegalitate din cadrul Institutului de Studii Politice şi coautor al studiului, se declară total surprins de rezultate, adăugând că pandemia „schimbă tot mai rapid inegalităţile deja existente din societatea americană”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO