Business Internaţional

Panica de pe burse: investitorii realizează în sfârşit că banii ieftini s-au terminat, pilonii care au susţinut ani în şir câştigurile de pe piaţa financiară s-au şubrezit. Care sunt riscurile isteriei teribile?

Panica de pe burse: investitorii realizează în...

Autor: Catalina Apostoiu

06.08.2024, 21:31 7545

Prăbuşirea pieţelor de acţiuni din întreaga lume din ultimele zile reflectă mai degrabă o restrângere a operaţiunilor speculative de carry trade folosite de investitori pentru a-şi creşte pariurile decât o schimba­re ra­pidă a perspectivelor economiei ame­ricane, spun analiştii, potrivit Reuters.

Deşi datele recente privind eco­no­mia americană au reprezentat ca­talizatorul vânzărilor masive, acestea nu au fost suficient de slabe pentru a fi principalul driver al unor mişcări atât de violente, susţin analiştii.

Răspunsul are probabil legătură cu eliminarea bruscă a poziţiilor de carry trade, în care investitorii au îm­prumutat bani din economii cu do­bânzi mai mici ca Japonia şi Elveţia pentru a finanţa investiţii în active cu randamente mai mari din alte părţi.

Aceştia au fost prinşi pe picior greşit cu yenul japonez apreciindu-se cu peste 11% în raport cu dolarul de la minime pe 38 de ani atinse cu doar o lună în urmă. Aprecierea a venit după ce banca centrală a Japoniei a majorat în mod neaşteptat ratele dobânzii. „Nu poţi inversa cel mai amplu carry trade pe care lumea l-a văzut vreodată fără să spargi ceva capete“, arată Kit Juckes, strateg la SocGen.

Dacă fluctuaţiile sălbatice de la în­ceputul săptămânii marchează ulti­mul stadiu al unui selloff global care a început să capete amploare săptă­mâ­na trecută sau semnalează începu­tul unei scăderi prelungite este impo­sibil de ştiut, notează Bloomberg.

Un lucru este clar, însă: piloni care au susţinut câştigurile de pe pia­ţa financiară ani la rând, o serie de prezumpţii cheie pe care investitori din întreaga lume s-au bazat, au fost slăbiţi. Privind înapoi, aceştia par puţin naivi: economia americană este de neoprit; inteligenţa artificială va revoluţiona rapid businessul peste tot; Japonia nu va majora niciodată dobânzile sau nu suficient pentru a conta cu adevărat.

Dovezi care i-au subminat pe rând s-au acumulat rapid în ultimele săptămâni. Raportul pe iulie privind piaţa americană a muncii a fost slab. La fel şi câştigurile trimestriale ale Big Tech având legătură cu AI.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Iar banca centrală a Japoniei a majorat dobânzile pentru a doua oară în acest an.

În decursul a trei săptămâni, aproximativ 6.400 miliarde de dolari au fost şterşi de pe pieţele de acţiuni ale lumii.

O panică de o asemenea amploare creează riscuri mari şi mici. Cel mai proeminent: selloff-ul, dacă este lăsat necontrolat suficient de mult timp, ar putea zdruncina sistemul financiar, încetini creditarea şi acţiona ca ultima picătură care aruncă economia globală în recesiunea de care mulţi se tem acum.

 
 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24