Business Internaţional

Panică la nivel mondial, după ce Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă deasupra Japoniei. Decizia luată de SUA imediat după incident

Panică la nivel mondial, după ce Coreea de Nord a...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

15.09.2017, 08:20 39053

Ministrul sud-coreean de Externe Kang Kyung-Wha şi secretarul de stat american Rex Tillerson au discutat telefonic, vineri, despre adoptarea unor contramăsuri împotriva Coreei de Nord, după recentul test balistic efectuat de către regimul de la Phenian, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

Pe durata conversaţiei, care a durat între trei şi patru minute, cei doi diplomaţi au schimbat puncte de vedere cu privire la modalitatea de a reacţiona la testul balistic.

Convorbirea telefonică a fost întreruptă din cauza unei conexiuni slabe, întrucât Tillerson se întorcea la Washington dintr-o călătorie la Londra. Cei doi oficiali vor discuta situaţia din nou de îndată ce Rex Tillerson va ajunge în SUA.

Coreea de Sud a condamnat puternic recentul test balistic al Coreei de Nord, îndemnând Phenianul să înceteze provocările "nechibzuite" şi să se întoarcă imediat la masa tratativelor.

"Condamnăm cu fermitate încă o nouă lansare a rachetelor balistice din partea Coreei de Nord, întrucât este o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă, de asemenea, o provocare gravă la adresa păcii şi a stabilităţii în Peninsula Coreeană şi în comunitatea globală. Coreea de Nord ar trebui să realizeze faptul că abandonarea dezvoltării nucleare şi a rachetelor balistice reprezintă o modalitate autentică de a-şi asigura securitatea şi dezvoltarea economică. Sunt îndemnaţi să înceteze imediat provocările nechibzuite şi să vină la masa negocierilor. Vom continua să facem faţă provocărilor din partea Nordului printr-o strânsă coordonare cu comunitatea internaţională, bazată pe o alianţă fermă cu SUA. Guvernul este pe deplin pregătit şi capabil să răspundă oricărei ameninţări din partea Coreei de Nord şi vom continua să consolidăm capacitatea noastră de contraatac", se arată într-un comunicat al guvernului de la Seul.

Coreea de Nord a lansat vineri o rachetă balistică din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Proiectilul ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri deasupra Japoniei şi ar fi atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit armatei sud-coreene.

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni vineri, la cererea Statelor Unite, pentru a discuta despre ultimul test balistic efectuat de regimul de la Phenian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO