Business Internaţional

Papa a părăsit insula Lesbos, însoţit de 12 refugiaţi sirieni pe care îi va găzdui în Vatican

Papa a părăsit insula Lesbos, însoţit de 12...

Autor: Roxana Maciuca

16.04.2016, 15:41 186

Este vorba despre trei familii de sirieni care s-au urcat la bordul avionului Papei, care vor ajunge în Vatican.

Vaticanul a explicat că este un "gest de bun-venit" oferit de Francisc imigranţilor care au ajuns în Grecia, după ce în cadrul discursului de la centrul de detenţie din Moria, Suveranul Pontif i-a încurajat să nu-şi piardă speranţa în căutarea unei vieţi mai bune.

Suveranul Pontif a sosit sâmbătă dimineaţă pe aeroportul din Lesbos şi a vizitat tabăra de imigranţi din Moria unde se află peste 3.000 de extracomunitari care riscă să fie deportaţi în Turcia în baza acordului UE-Turcia.

El a fost primit pe aeroportul din Lesbos de premierul grec, Alexis Tsipras, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.

În discursul său Papa a pus accentul pe "marele sacrificiu" pe care îl fac aceşti oameni în căutarea unei vieţi mai bune, insistând că este "cea mai mare criză umanitară după Al Doilea Război", şi a solicitat ca autorităţile europene să-i trateze cu respect şi demnitate pe imigranţi.

Vaticanul insistă că vizita Papei este pur umanitară şi religioasă şi că nu trebuie percepută ca o critică la adresa deportărilor.

Insula Lesbos este una dintre principalele porţi de intrare în Grecia, deci pe teritoriul Uniunii Europene, pentru milioane de imigranţi care au ajuns în Europa anul trecut.

Dar în baza acordului UE-Turcia încheiat pe 18 martie care prevede returnarea imigranţilor clandestini în Turcia, mii de imigranţi sunt blocaţi pe insulă, aşteptând procesarea solicitărilor de azil pentru a li se spune dacă pot rămâne în ţară sau urmează să fie deportaţi în Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO