Business Internaţional

Papa se va întâlni cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre o posibilă călătorie în Ucraina

Papa se va întâlni cu oficiali ucraineni pentru a...

Autor: Petru Mazilu

04.06.2022, 20:43 28

Papa Francisc a declarat sâmbătă că se va întâlni în curând cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre o posibilă vizită în Ucraina, potrivit Reuters.

Papa Francisc a vorbit despre viitoarea întâlnire în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu copiii într-una dintre curţile principale ale Vaticanului.

Un băiat ucrainean pe nume Sachar l-a întrebat: „Puteţi veni în Ucraina pentru a salva toţi copiii care suferă acolo acum?".

Francisc, în vârstă de 85 de ani, care a folosit un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, a răspuns că se gândeşte adesea la copiii ucraineni şi că vrea să viziteze ţara, dar că trebuie să aleagă momentul potrivit.

„Nu este uşor să iei o decizie care ar putea face mai mult rău decât bine pentru restul lumii. Trebuie să găsesc momentul potrivit pentru a o face. Săptămâna viitoare voi primi reprezentanţi ai guvernului ucrainean, care vor veni aici pentru a discuta, pentru a vorbi chiar despre o eventuală vizită a mea acolo. Vom vedea ce se va întâmpla", a spus Papa, potrivit unei transcrieri a evenimentului de la Vatican.

Războiul din Ucraina a forţat Vaticanul să efectueze un delicat exerciţiu de echilibru diplomatic, oferindu-se de mai multe ori să medieze pentru a pune capăt conflictului.

Francisc l-a criticat de mai multe ori în mod implicit pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia, dar fără a-l numi. De asemenea, el a folosit termeni precum „agresiune nejustificată" şi "invazie" şi a deplâns atrocităţile împotriva civililor.

Papa Francisc a fost invitat să viziteze Ucraina de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, de primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, de arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk al Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina şi de ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andriy Yurash.

Yurash a declarat sâmbătă pentru Reuters că nu are detalii despre întâlnirea menţionată de Papă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO