Business Internaţional

Paradisul fiscal al oamenilor de afaceri din România este în pericol. "Este o problemă care nu trebuie subestimată, pentru că este mai serioasă decât Grecia"

Paradisul fiscal al oamenilor de afaceri din România...

Autor: Ciprian Botea

17.12.2012, 11:46 4208

Situaţia fiscală a Ciprului, o ţară în care mulţi oameni de afaceri români şi-au înregistrat firme off-shore intermediul cărora controlează companiile din România, este mai gravă decât cea a Greciei, iar pericolul a fost ignorat de pieţele financiare, consideră Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup.

"Prioritatea mea pe termen scurt pentru 2013 este Cipru. Este o problemă care nu trebuie subestimată, pentru că este mai serioasă decât Grecia. Această situaţie nu este luată în considerare de pieţele financiare internaţionale sau de presă", a spus Juncker, citat de cotidianul elen Kathimerini.

Băncile din Cipru au nevoie de circa 9,3 miliarde de euro pentru recapitalizare, potivit unui raport preliminar. Băncile cipriote sunt prezente şi pe piaţa românească prin intermediul a doi jucători de talie mică - Marfin Bank şi Bank of Cyprus. Totodată, Bank of Cyprus deţine circa 10% din acţiunile Băncii Transilvania.

Cipru este văzut de oamenii de afaceri ca un paradis fiscal datorită impozitului pe profit foarte mic, dar şi în condiţiile în care statul cipriot a încheiat o serie de tratate cu mai multe state europene care permite celor care îşi deschid firme aici să evide dubla impozitare. De exemplu, omul de afaceri Ion Ţiriac deţine participaţii minoritare la banca UniCredit Ţiriac şi la firma de asigurări Allianz-Ţiriac prin intermediul unor firme înregistrate în Cipru şi Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO