Business Internaţional

Paradoxul sud-american: Deşi este una dintre cele mai bogate ţări din lume în resurse naturale, inflaţia a spiralat incontrolabil în Venezuela şi a ajuns la un record de 80.000%

Paradoxul sud-american: Deşi este una dintre cele mai...

Autor: Tudor Ionescu, Mediafax

09.08.2018, 15:42 295

Rata inflaţiei pentru luna iulie din Venezuela este estimată la 86.857% de Bloomberg şi la 82.766% de Trading Economics - dublă faţă de cea estimată pentru luna iunie, care a fost de 41.838%.

Potrivit Indexului Cafe Con Leche al Bloomberg, actualizat joi, o ceaşcă de cafea (unitatea de măsură utilizată de Bloomberg pentru a estima rata inflaţiei) costă în momentul de faţă două milioane de bolivari - moneda locală a Venezuelei.

Rata inflaţiei în Venezuela este estimată în funcţie de evoluţia preţurilor, în condiţiile lipsei datelor oficiale. Guvernul venezuelean a oprit publicarea datelor economice de mai mult de un an, inclusiv a celor legate de inflaţie.

Predicţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată, însă, o creştere a inflaţiei de 1.000.000% până la sfârşitul acestui an, în situaţia în care guvernul va continua să tiparească bani.

Venezuela, un stat socialist, trece printr-o gravă criză socială, politică şi economică de mai mulţi ani, cea din urmă fiind amplificată şi de scăderea la jumătate a producţiei de petrol a Petróleos de Venezuela (PDVSA) - compania de stat venezueleană responsabilă cu aproape întreaga producţie de petrol din ţară. PDVSA este responsabilă şi pentru 95% din totalul exporturilor şi pentru un sfert din PIB-ul ţării.

Cele mai recente estimări ale Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) arată o producţie zilnică a companiei Petróleos de Venezuela de sub două milioane de barili/zi. În 1997, producţia era de peste trei milioane. Estimările arată, de asemenea, un număr al sondelor ce trece puţin peste 40, în condiţiile în care în 2013 se trecuse de cifra de 80. De altfel, această scădere a fost unul dintre factorii invocaţi de către OPEC+ pentru suplimentarea producţiei începând cu luna iulie.

De asemenea, deşi deţine cea mai mare rezervă de petrol din lume - estimată de British Petroleum la peste 300 de miliarde de barili -, Venezuela este totodată şi unul dintre cele mai sărace state sud-americane, aproximativ 90% din populaţie trăind în sărăcie.

Pentru această situaţie, Nicolas Maduro, recent reales în funcţia de preşedinte, a dat vina pe activiştii din opoziţie şi pe oficiali ai Statelor Unite. În plus, a refuzat ajutor extern şi a aplicat măsuri populiste care au adâncit şi mai mult inflaţia.

Cel mai recent astfel de caz a fost triplarea salariilor, la începutul lunii iunie, cu trei milioane de bolivari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO