Parizienii au votat în cadrul unui referendum organizat weekendul trecut pentru transformarea a încă 500 din străzile capitalei franceze în străzi pietonale, dând un nou impuls eforturilor primăriei de stânga a Parisului de a reduce utilizarea maşinilor şi de a îmbunătăţi calitatea aerului, scrie Reuters.
Acesta a fost cel de-al treilea astfel de referendum organizat în Paris în tot atâţia ani, după un vot din 2023 prin care s-a aprobat interzicerea trotinetelor electrice şi o decizie din 2024 de triplare a tarifelor de parcare pentru SUV-uri.
Cele 500 de străzi suplimentare care vor deveni pietonale vor aduce numărul total al acestor aşa-numiţi „plămâni verzi“ la aproape 700, uşor peste o zecime din străzile capitalei franceze.
În pofida schimbărilor recente însă, Parisul rămâne în urma altor capitale europene la capitolul infrastructură verde.
Budapesta ar putea interzice la rândul său circulaţia autovehiculelor pe mai multe străzi din centrul său pentru a crea mai multe zone pietonale, potrivit Daily News Hungary. De asemenea, populara promenadă Pesi also rakpart s-a redeschis publicului începând din weekendul 15-16 martie.
Praga pregăteşte un amplu proiect de reconstrucţie a principalei sale şosele nord-sud (cunoscută local drept Magistrala) de la Muzeul Naţional până la Podul Nusle. Proiectul are drept obiectiv îmbunătăţirea spaţiilor pietonale şi pentru biciclete, menţinându-se în acelaşi timp fluxul normal de trafic, notează expatz.cz.
Viena înregistrează un boom al mersului pe bicicletă, iar capitala austriacă investeşte masiv în noi piste pentru biciclete şi infrastructură, relatează The Local.
Ulli Sima, consilier pe mobilitate în Viena, a anunţat recent că oraşul a finalizat aproape 100 de kilometri de noi piste pentru biciclete în perioada 2021-2024.
Tendinţa va continua, cu aproximativ 24 de kilometri de infrastructură nouă pentru biciclete fiind plănuiţi doar în acest an.
Pista de biciclete Meiselstraße reprezintă unul dintre cele mai ample proiecte pentru 2025.
O secţiune de 1,3 km este transformată într-o zonă verde, liberă de maşini. Peste 60 de copaci vor fi plantaţi. Zona va deveni mai sigură şi mai plăcută pentru ciclişti şi pietoni.
În Floridsorf, oraşul plănuieşte o aşa-numită „şosea climatică“, un coridor verde proiectat pentru ciclişti, pietoni şi cei care folosesc transportul public.
Şi în Londra, Camden High Street va fi pietonalizată în a doua parte a acestui an, conform timeout.com.
Maşinile nu vor mai putea circula pe strada extrem de aglomerată din nordul Londrei ca parte a unui experiment pe 18 luni.