Business Internaţional

Pariul Barclays: Dolarul ajunge la egalitate cu Euro până la finalul anului, pentru prima oară din 2002

Pariul Barclays: Dolarul ajunge la egalitate cu Euro...

Autor: Luiza Chiroiu

03.02.2015, 14:23 846

Banca britanică estimează că moneda europeană se va deprecia la 1,08 dolari pe unitate până în luna iunie şi la 1,05 dolari pe unitate până la sfârşitul lunii septembrie.

"În condiţiile în care perspectiva economică pentru Statele Unite este una pozitivă, iar BCE este tot mai activă, vedem în continuare o scădere semnificativă a monedei euro faţă de dolar", se arată într-o notă a băncii.

Anterior, Barclays anticipa că euro se va tranzacţiona la 1,07 dolari pe unitate la finalul acestui an, însă diferenţa dintre cele două monede se reduce, pe fondul evoluţiei diferite a economiilor americană şi europeană.

BCE a luat mai multe măsuri pentru combaterea inflaţiei scăzute şi pentru stimularea economiei din zona euro, printre care se numără reducerea dobânzii de politică monetară la minimul record de 0,05% şi acordarea de credite ieftine băncilor.

În luna ianuarie, instituţia europeană a anunţat că va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.

În schimb, Rezerva Federală din SUA a încheiat programul său de achiziţii de active în luna octombrie a anului trecut, iar în prezent analizează posibilitatea de a creşte dobânda cheie în prima jumătate a acestui an, pentru prima oară din iunie 2006. În plus, cconomia SUA a crescut cu 2,6% în ultimul trimestru al anului trecut raportat la perioada similară a anului anterior, după un avans de 5% îm trimestrul al treilea.

Analiştii Barclays notează că estimarea lor privind cursul euro-dolar se bazează şi pe îngrijorările investitorilor legate de existenţa zonei euro, în urma câştigării alegerilor din Grecia de către partidul de extremă stânga Syriza, ostil politicii de austeritate.

Moneda europeană s-a depreciat cu aproximativ 12% faţă de dolar anul trecut, în timp ce, la nivelul lunii ianuarie, declinul a fost de 6,7%. Marţi, euro se tranzacţiona la 1.1338 dolari pe unitate la 12:06 (ora României), aproape de cel mai jos nivel din septembrie 2003 până în prezent.

Mai multe bănci au redus prognozele privind cursul euro-dolar în luna ianuarie, după ce BCE a anunţat începerea în luna martie a unui program de achiziţii de active, care va include şi obligaţiuni guvernamentale, în valoare totală de 1.080 miliarde de euro.

Bank of America Merrill Lynch estimează că euro se va tranzacţiona pentru 1,1 dolari la finalul anului, faţă de 1,2 dolari anterior, în timp ce Credit Suisse anticipează că euro va coborî la 1,15 dolari pe unitate până la sfârşitul lui 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO