Business Internaţional

Pariurile pe lumea emergentă aflată în criză care au dat roade pentru investitori

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: CătăIina Apostoiu

03.11.2015, 00:04 586

Într-un an extrem de dificil pentru pieţele emergente, unele dintre cele mai riscante pariuri au dat roade, scrie The Wall Street Journal.

Obligaţiunile emise de companiile petroliere din America Latină, bănci din Ucraina şi dezvoltatori imobiliari chinezi se numără printre activele cu cele mai bune performanţe în economiile aflate în curs de dezvoltare în 2015.

Managerii de fonduri care au pus mâna pe astfel de titluri, cât şi alte active considerate riscante chiar şi de către investitorii specializaţi pe pieţele emergente, obţin randamente pozitive, în timp ce alte active de referinţă se menţin în teritoriu negativ.

„Nu ne este teamă să pătrundem în astfel de locuri riscante“, susţine Yong Zhu, manager de portofoliu la DuPont Capital Emerging Markets Debt. „Este întotdeauna posibil să găseşti ţări sau companii care au şanse bune de supravieţuire.“

Fondul lui Zhu a înregistrat performanţe peste cele ale altor fonduri de pe pieţe emergente, în parte pentru că a achiziţionat obligaţiuni riscante la momentul potrivit.

Zhu a beneficiat de asemenea de pe urma prezenţei pe obligaţiuni în loc de acţiuni ale pieţelor emergente, care au avut mai serios de suferit în acest an.

Totuşi, pariurile riscante sunt vulnerabile în faţa unor factori care ar putea lovi din nou pieţele emergente: o prăbuşire a preţurilor materiilor prime, semne ale unei încetiniri şi mai pronunţate în China şi şansele mai mari de majorare a ratelor dobânzii de către Fed.

Însă managerii de fonduri încearcă să ţină sub control astfel de riscuri mişcându-se rapid, în loc de a se menţine pe aceleaşi poziţii timp îndelungat. Aceştia fac de asemenea pariuri pe o gamă variată de industrii şi ţări şi rămân la obligaţiuni denominate în dolari.

Fondul lui Zhu deţine obligaţiuni în dolari emise de compania petrolieră braziliană Petroleo Brasileiro, cuprinsă într-un scandal de corupţie, şi are de asemenea expunere faţă de băncile din Ucraina, ţară care a ajuns recent la un acord de restructurare a datoriilor cu creditorii săi, şi faţă de dezvoltatorii imobiliari din China, despre care analiştii spun că sunt extrem de vulnerabili la încetinirea economică a ţării.

Fondul a înregistrat o creştere de 7,7% în acest an, fiind al doilea cel mai performant din rândul celor 403 fonduri de obligaţiuni de pe pieţe emergente monitorizate de Morningstar. Numai aproximativ o treime dintre acestea sunt în teritoriu pozitiv.

Fondul Ashmore Emerging Markets Short Duration este cel mai performant, depăşind Indicele JP Morgan Corporate Emerging Markets Bond.

Jonathan Kelly, care administrează Fidelity Series Emerging Markets Debt Fund, cu 1 miliard de dolari sub administrare, a cumpărat titluri corporate în dolari din Rusia. Obligaţiunile companiilor din Rusia au înregistrat vânzări masive în a doua jumătate a anului trecut pe fondul sancţiunilor, însă pe măsură ce oferta a scăzut, obligaţiunile existente au înregistrat o creştere a valorii, spune Kelly.

Diversificarea este de asemenea benefică în perioade grele. Fondul JOHCM Emerging Markets Small Mid Cap Equity deţine aproximativ 110 acţiuni în portofoliu, peste nivelul normal. Acţiunile unora dintre companiile mai mici vor avea de câştigat de pe urma perspectivelor pozitive de creştere pentru firmele individuale chiar dacă piaţa ca întreg va avea de suferit, potrivit managerilor Emery Brewer and Ivo St Kovachev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO