Business Internaţional

Parlamentul britanic îi cere Guvernului să publice studiile de impact privind Brexit

Parlamentul britanic îi cere Guvernului să publice...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

02.11.2017, 02:29 52

Luni, Guvernul condus de Theresa May a anunţat că a efectuat 58 de evaluări economice, acoperind sectoare de la cel aerospaţial până la turism, dar a refuzat să publice documentele întrucât ar putea submina poziţia de negociere în discuţiile cu Uniunea Europeană privind Brexit.

Anunţul a provocat nemulţumire în rândul mai multor parlamentari britanici - inclusiv din Partidul Conservator al Theresei May - care susţin că documentele ar trebui să facă obiectul unei analize parlamentare şi să contribuie la dezbaterea publică privind cel mai bun acord de Brexit.

Guvernul nu s-a opus acestei moţiuni, astfel că Parlamentul de la Londra a decis că documentele în cauză ar trebui să fie comunicate unei comisii parlamentare.

"Luăm în serios toate voturile parlamentare şi recunoaştem că Parlamentul are drepturi legate de publicarea documentelor. Miniştrii au, de asemenea, o obligaţie clară de a nu divulga informaţii atunci când acest lucru nu ar fi de interes public. Vom reflecta asupra implicaţiilor votului şi vom răspunde în timp util", a precizat un purtător de cuvânt al departamentului britanic pentru Brexit.

Partidul Laburist consideră că rezultatul votului în cazul moţiunii a fost clar şi a cerut ministrului pentru Brexit, David Davis, să stabilească o dată pentru publicarea documentelor.

"Laburiştii au spus foarte clar încă de la referendum că miniştrii nu pot să ascundă Parlamentului informaţii vitale cu privire la impactul Brexit asupra locurilor de muncă şi asupra economiei", a spus Keir Starmer, responsabil cu politica pentru Brexit.

Recent, Guvernul britanic a anunţat că legislaţia de Brexit va fi dezbătută în Parlament la 14 şi 15 noiembrie, o etapă considerată drept cea mai dificilă pentru mandatul premierului Theresa May. Proiectul iniţial a primit critici vehemente din partea parlamentarilor tuturor partidelor - inclusiv conservatorii -, întrucât ar acorda guvernului prea multe puteri pentru a schimba legile şi nu garantează votul Parlamentului asupra condiţiilor de Brexit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO