Business Internaţional

Parlamentul European a votat joi împotriva unei propuneri ce prevedea introducerea unor reglementări mai dure de protecţie a drepturilor de autor

Parlamentul European a votat joi împotriva unei...

Autor: Mircea Olteanu

05.07.2018, 14:33 72

Parlamentul European a votat joi împotriva unei propuneri ce prevedea introducerea unor reglementări mai dure de protecţie a drepturilor de autor, în contextul unei dezbateri acerbe pe această temă, informează ediţia europeană a site-ului Politico.

Votul a fost unul strâns, fiind înregistrate 318 de voturi împotriva, 278 în pentru şi 31 de abţineri.

În urma acestui rezultat, decizia de aprobare a proiectului de către Comisia pentru Afaceri Juridice din cadrul Parlamentului European a fost respinsă, iar proiectul a fost trimis înapoi în Legislativul european pentru dezbateri suplimentare între parlamentari.

Propunerea de Directivă privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală introduce o serie de noi reguli care sunt menite să forţeze platformele online - tot mai populare - să împartă veniturile cu creatorii de conţinut şi să ofere posibilitatea tragerii la răspundere a platformelor care încalcă drepturile de autor prin distribuirea de conţinut nelicenţiat.

Reacţiile cu privire la noile reguli sunt împărţite, iar cele mai multe grupuri politice europene, inclusiv Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor sau Partidul Popular European, nu au avut o poziţie unitară înainte de vot.

Pe de o parte, enciclopedia online Wikipedia, companii precum Google sau Facebook, ori activişti pentru drepturi civile au avertizat că modificările propuse ar îngrădii creativitatea şi diseminarea conţinutului în mediul online şi astfel ar afecta libertatea de exprimare.

Pe de altă parte, numeroşi artişti, instituţii de presă, case de discuri şi studiouri de filme s-au declarat în favoarea propunerilor, motivând că astfel vor putea beneficia în mod corect de venituri de pe urma operelor create de ei.

Cele mai multe critici s-au concentrat asupra a două articole. Articolul 11 ar putea obliga companii precum Microsoft sau Google să plătească pentru fragmentele de ştiri (aşa-numitele news snippets). Iar Articolul 13 ar obliga platforme online ca YouTube sau eBay să instaleze filtre care să-i împiedice pe utilizatori să publice conţinut pentru care nu au licenţă. Compania eBay a precizat însă că platformele de comerţ nu sunt incluse pe lista directivei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO