Business Internaţional

Parlamentul European acuză BCE, FMI şi Comisia Europeană în cazul Ciprului şi solicită ca depozitele din băncile cipriote de sub 100.000 de euro să nu fie taxate

Parlamentul European acuză BCE, FMI şi Comisia Europeană în cazul Ciprului şi solicită ca depozitele din băncile cipriote de sub 100.000 de euro să nu fie taxate

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

21.03.2013, 17:41 618

Şefii Parlamentului european critică încercarea Băncii Central Europene, a FMI şi Comisie Europene de a impune Ciprului naţionalizarea unei părţi a depozitelor bancare, susţinând că depozitele de sub 100.000 de euro trebuie să rămână neatinse. Parlamentul acuză instituţiile amintite că au luat o decizie netransparentă, în spatele uşilor închise şi într-o dimineaţă - astfel încât oamenii să nu mai poată reacţiona -, fără să se gândească la consecinţe, iar acum îşi pasează unii altora responsabilitatea.

Liderul tuturor grupurilor parlamentare în frunte cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz au adoptat astăzi o declaraţie referitoare la Cipru în care îşi exprimă "preocuparea profundă" pentru ceea ce se întâmplă în această ţară şi susţin: Depozitele de mai puţin de 100.000 euro nu trebuie să fie taxate. Trebuie găsită o soluţie mai justă şi mai sustenabilă pentru cetăţenii ciprioţi. Ne trebuie o soluţie europeană pentru problema Ciprului, nu una externă. Nu trebuie să se folosească economiile oamenilor obişnuiţi pentru a rezolva problemele sectorului bancar".

Declaraţia citată susţine că sistemul bancar din zona euro trece printr-o restructurare radicală odată cu instituirea unei uniuni bancare şi a unui mecanism unic de supraveghere. Situaţia din Cipru, arată liderii Parlamentului, subliniază necesitatea ca acestea să fie puse în aplicare cât mai curând posibil. Directa supraveghere a băncilor din zona euro de către Uniunea Europeană va fi esenţială pentru evitarea unei crize similare celei din Cipru.

Dar, adaugă documentul citat: "Regretăm lipsa de transparenţă şi responsabilitate democratică a soluţiei propuse iniţial de Comisia Europeană, FMI şi Banca Central Europeană pentru Cipru. Miniştrii de finanţe din zona euro trebuie, de asemenea, să-şi asume responsabilitatea pentru această soluţie destinată sectorului bancar din Cipru. Soluţia propusă a fost luată în spatele uşilor închise, în primele ore ale dimineţii, fără a se reflecta adecvat la consecinţele sale pentru cetăţeni. Iar tentativele de a pasa responsabilitatea în privinţa asumării paternităţii acestei propuneri nu fac decât să submineze încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană."

Parlamentul cipriot a respins marţi planul impus de instituţiile UE Ciprului potrivit căruia ţara ar fi trebuit să instituie o taxă de 6,75% pe depozitele mai mici de 100.000 şi de 9,9% pentru cele peste acest nivel. Autorităţile de la Nicosia încearcă să alcătuiască un nou plan pentru a asigura resursele financiare proprii de 5,8 mld. euro pentru recapitalizarea băncilor astfel încât să poată primi şi restul de finanţare externă de 10 mld. euro - sume necesare pentru salvarea sistemului bancar aflat pe marginea prăpastiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO