Business Internaţional

Parlamentul European solicită interzicerea pungilor de plastic de unică folosinţă

Parlamentul European solicită interzicerea pungilor de...

Autor: Catalina Mihai

14.01.2014, 21:59 482

Eurodeputaţii mai cer Comisiei Europene să introducă ţinte obligatorii pentru reciclarea deşeurilor de plastic. Aceştia subliniază că deşeurile de plastic afectează mediul din cauza unei slabe aplicări a legislaţiei UE privind deşeurile, pe de-o parte, iar pe de alta, din cauza absenţei unor legi europene specifice pentru deşeurile de plastic, precizează sursa citată.

"Parlamentul a arătat cum trebuie abordată marea problemă a deşeurilor de plastic, periculoase pentru mediu şi sănătate. Am spus astăzi (marţi - n.r.) că vrem să schimbăm obiceiurile nesănătoase din faza de producţie până la eliminare. Dacă aceste produse vor fi utilizate în scopuri bune şi vor fi reciclate cât se poate de mult, vom acoperi o lacună şi vom pune în practică ideea unei economii circulare. De asemenea, vom putea să ne curăţăm mările şi pământul, creând, totodată, locuri de muncă", a declarat raportorul italian Vittorio Prodi (S&D).

Deputaţii propun includerea în legislaţia UE a unor ţinte precise obligatorii pentru colectarea şi sortarea deşeurilor în proporţie de 80%, adăugând că ar trebui elaborate criterii obligatorii de reciclare, precum şi criterii armonizate de colectare şi sortare, pentru a asigura o competiţie corectă. Totodată, Directiva UE existentă privind deşeurile de ambalaj ar trebui revizuită, se arată în rextul rezoluţiei.

PE cere Comisiei să depună, în 2014, propuneri pentru eliminarea graduală, cu finalizarea în 2020, a depozitării deşeurilor reciclabile şi reutilizabile şi pentru descurajarea incinerării acestora. Totdată, Legislativul european doreşte ca deşeurile din plastic să nu fie utilizate pentru energie înainte de epuizarea altor opţiuni.

Europarlamentarii cred că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piaţă. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosinţă ar trebui interzisă gradual oriunde acest lucru este posibil. Deputaţii mai cer şi luarea unor măsuri clare pentru combaterea exporturilor ilegale şi aruncarea deşeurilor de plastic.

Aceştia subliniază că potenţialul economic al plasticului reciclat nu este exploatat la parametri maximi. Doar 25% din deşeurile de plastic sunt reciclate în prezent. Implementarea deplină a legislaţiei UE privind deşeurile ar putea duce la o economie de 72 miliarde de euro pe an şi ar putea contribui la cifra de afaceri anuală a firmelor de administrare a gunoiului şi de reciclare cu 42 miliarde de euro pe an. Totodată, ar putea fi create peste 400.000 de locuri de muncă până în 2020.

Rezoluţia a fost adoptată cu prin vot simplu, cu ridicare de mâini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO