Business Internaţional

Parlamentul Macedoniei, dizolvat în februarie, înaintea alegerilor legislative anticipate

Parlamentul Macedoniei, dizolvat în februarie, înaintea...

Autor: Roxana Maciuca

19.01.2016, 12:05 45

În urma votului de luni, Parlamentul Macedoniei urmează să fie dizolvat pe 24 februarie, după ce premierului Nikola Gruevski i s-a solicitat să demisioneze cu 100 de zile înaintea alegerilor legislative anticipate în baza unui acord intermediat de UE cu opoziţia.

Acordul a fost convenit în iulie anul trecut între guvern şi opoziţie, în scopul de a stabiliza criza politică din ţară. Dar principala formaţiune politică a opoziţiei - Uniunea Social-Democratică din Macedonia (SDSM) - a sugerat că va boicota alegerile legislative din 24 aprilie, data stabilită iniţial în urma acordului, argumentând că nu sunt întrunite condiţiile necesare.

"SDSM şi partenerii săi de coaliţie nu vor participa la alegerile din 24 aprilie", a anunţat luni partidul. Anterior, un membru al formaţiunii politice, Goran Sugareski, a declarat în Parlament că "SDSM nu acceptă alegeri fără libertatea presei şi fără actualizarea listelor electorale".

"SDSM va continua să lupte pentru a crea condiţii corecte şi democratice pentru desfăşurarea alegerilor cu toate instrumentele democratice pe care le avem", a subliniat Goran Sugareski, înaintea votului din Parlament.

De asemenea, parlamentarii au votat un guvern interimar, condus de premierul Emil Dimitriev din partidul de centru-dreapta al lui Gruevski, Organizaţia Revoluţionară Internă Macedoneană - Partidul Democrat pentru Unitate Naţională Macedoneană (VMRO-DPMNE), al cărui scop principal este să organizeze alegerile legislative. Dintre cei 123 de parlamentari, 72 au votat pentru noul cabinet, care include şi doi miniştri din partea SDSM, în baza unei înţelegeri anterioare.

După ultimele alegeri electorale din 2014, câştigate de partidul VMRO-DPMNE, SDSM a boicotat Parlamentul, acuzând că rezultatele au fost fraudate. Anul trecut, tensiunile politice s-au amplificat, după ce membrii SDSM l-au acuzat pe Gruesvski că a interceptat 20.000 de persoane, printre care politicieni şi jurnalişti, susţinând că înregistrările au revelat acte de corupţie de nivel înalt, dar guvernul a negat acuzaţiile, acuzând opoziţia de spionaj.

Mii de susţinători ai ambelor părţi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de instabilitatea politică din ţară, solicitând Uniunii Europene să intervină şi să medieze acest conflict politic.

Din 2005, Macedonia este stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO