Business Internaţional

Partidul ANO a câştigat alegerile parlamentare din Cehia cu un avans de aproape 20%

Partidul ANO a câştigat alegerile parlamentare din...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

22.10.2017, 11:51 180

După numărarea tuturor buletinelor de vot, formaţiunea ANO a obţinut 29,64% dintre sufragii, urmată de partidul de centru-dreapta Democraţii Civici (ODS), cu 11,32 procente.

Partidul Piraţilor s-a clasat pe locul al treilea în preferinţele de vot, cu 10,79%, iar partidul eurosceptic de extremă dreaptă SPD a obţinut 10,64% dintre voturi.

Partidul Social-Democrat (CSSD), condus de către premierul Bohuslav Sobotka, s-a situat doar pe locul al şaselea, cu 7,27% dintre voturi, potrivit rezultatelor finale.

Celelalte patru partide care au reuşit să intre în Parlament sunt Partidul Comunist (7,76%), Partidul Creştin Democrat (5,8%), TOP 09 (5,31%) şi STAN (5,18%).

Alegerile parlamentare din Cehia au avut loc în perioada 20-21 octombrie, iar prezenţa la vot a fost de aproximativ 61% (peste 8,37 milioane de cetăţeni). Este pentru prima dată în istoria Cehiei când partidul ANO a reuşit să câştige în fiecare dintre cele 13 regiuni ale ţării.

Liderul ANO, Andrej Babis, a anunţat că este deschis pentru cooperare cu toate forţele politice din ţară, dar a reiterat un angajament că nu va forma o coaliţie cu Partidul Comunist sau cu formaţiunea de extremă dreaptă SPD.

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a anunţat că se va întâlni cu liderii partidelor parlamentare după 28 octombrie pentru a discuta despre viitoarea coaliţie de guvernare.

Intitulat "Trump al Cehiei", Andrej Babis este favorit clar pentru obţinerea funcţiei de premier. Babis, în vârstă de 63 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro.

Partidul ANO a promis în campanie combaterea corupţiei, oprirea integrării mai profunde în cadrul Uniunii Europene şi respingerea cotelor obligatorii impuse de Bruxelles privind relocarea refugiaţilor.

Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe în perioada ianuarie 2014-mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. În luna mai, Sobotka i-a cerut preşedintelui Milos Zeman să-l demită pe ministrul de Finanţe, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Andrej Babis a negat acuzaţiile şi a refuzat iniţial să-şi dea demisia, iar preşedintele Zeman a refuzat să-l înlăture. Ulterior, Babis a renunţat la funcţie, ocupată în prezentă de către un alt membru al partidului ANO, Ivan Pilny.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO