Business Internaţional

Partidul anti-sistem al unui fost cântăreţ se pregăteşte să câştige alegerile din Bulgaria. Cine este Slavi Trifonov, un fost star pop care ar putea conduce următorul guvern de la Sofia

Slavi Trifonov, 54 de ani, liderul partidului ITN

Slavi Trifonov, 54 de ani, liderul partidului ITN

Autor: Eduard Ivanovici

13.07.2021, 13:15 155

Partidul bulgar anti-elită Există un Astfel de Popor (ITN) nu a avut mitinguri, postere, propagandă, candidaţi şi niciun program real cu care să se mândrească. Acum, întreaga ţară ar putea să experimenteze aceeaşi situaţie cu liderul partidului, relatează Financial Times.

Charisma lui Slavi Trifonov, un fost star pop din Bulgaria, a fost suficientă pentru ca ITN să câştige aproximativ un sfert din voturile alegerilor din weekend, făcând din partid principalul candidat pentru următorul guvern de coaliţie al ţării.

Însă Trifonov, care cântă un gen de muzică folk numit chalga (considerat vulgar de o bună parte din populaţia ţării), pare că îşi va converti anti-campania într-o platformă guvernamentală anti-politică.

„Ne vom asuma responsabilitate în mod independent pentru cabinetul şi platforma noastră”, a declarat Trifonov, eliminând – cel puţin în aparenţă – orice şansă de a forma un guvern stabil de coaliţie.

Trifonov, care a crescut în Bulgaria rurală şi este cel mai mic dintre cei trei fraţi ai săi, a adăugat că speră ca ITN să formeze un guvern de unul singur şi „cât mai repede cu putinţă”. Dacă strategia va eşua, analiştii spun că alegerile anticipate de duminică vor fi reorganizate.

Aproximativ toate voturile au fost numărate până acum, însă rezultatele finale ale alegerilor rămân în continuare strânse: ITN a câştigat circa 23,9% din voturi, în timpul ce grupul conservator GERB, care a dominat spaţiul politic bulgar în ultimul deceniu, în frunte cu fostul premier Boiko Borisov, are 23,7%.

Borisov, 62 de ani, este atât de detestat după cei 12 ani în care a condus mediul politic din Bulgaria, perioadă încoronată cu o serie de scandaluri, încât nu va putea să formeze un guvern de coaliţie.

Însă Trifonov, 54 de ani, care a făcut la un moment dat parte din formaţia punk Ku Ku, pare că nu intenţionează să formeze un guvern de coaliţie. Raţionamentul din spatele deciziei este că fostul cântăreţ nu s-ar alia niciodată cu unul dintre cele două partide ale establishment-ului – Socialiştii sau grupul etnic turc MRF, care au câştigat 13,5% şi, respectiv, 10,7% din voturi.

Candidatul lui Trifonov pentru funcţia de prim-ministru este Nicolae Vasilev, fost ministru al economiei şi fost bancher în cadrul gigantului elveţian UBS, care este în prezent managing partner la administratorul de active Expat Capital.

Însă având în vedere impasul din ultima perioadă, analiştii şi politicienii bulgari spun că o nouă rundă de alegeri nu poate fi scoasă momentan din discuţii, scenariu ce ar complica abilitatea Bulgariei de a folosi fondurile pachetului de recuperare post-coronavirus al Uniunii Europene. O alternativă reală ar fi ca Trifonov să ajungă la un compromis, renunţând la ideile sale de a forma un guvern „pentru toţi oamenii”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO