Business Internaţional

Partidul Comunist nu vrea să-i lase pe chinezi liberi nici în Metavers

Partidul Comunist nu vrea să-i lase pe chinezi liberi...

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2022, 00:04 1050

Giganţii tech chinezi, de la Tencent la Alibaba şi ByteDance, investesc în Metavers, o piaţă care ar putea căpăta o valoare de 8.000 de miliarde de dolari pe viitor în China, după estimările Morgan Stanley. Însă, în timp ce firme americane ca Meta şi Microsoft îmbrăţişează conceptul fără reţineri, companiile chineze au o abordare mai prudentă pe fondul reglementării mai stricte. Metaversul chinez ar putea arăta foarte diferit din cauza cenzurii guver­namentale, a regulilor stricte privind sectorul tehnologiei şi a cam­paniei purtate de Beijing împotriva criptomonedelor, scrie CNBC.

Cele mai mari companii tech ale Chinei încep să investească în Metavers. Termenul nu are o defi­niţie concretă, însemnând cel mai adesea lumi virtuale în care oamenii se vor juca şi vor trăi.

Însă cenzura va fi puternică probabil şi reglementările aspre în condiţiile în care Beijingul continuă să ţină sub strictă observaţie prac­ticile firmelor de tehnologie locale.

Analiştii spun că realitatea virtuală, gaming-ul şi social media ar putea fi unele dintre primele aplicaţii. „Metaversul este viitorul reţelei sociale. Toţi giganţii tech ai Chinei trebuie să-l îmbrăţişeze pentru a găsi noi modalităţi de a im­plica cea mai tânără generaţie de uti­lizatori de in­ternet, lucru vital în mo­mentul în care mo­delele lor de business pe smart­phone-uri şi in­ternet mobil se ma­turizează“, arată Winston Ma, managing partner la CouldTree Ventures.

Mişcarea către Metavers a firmelor tech chineze vine după un an în care Beijingul a lansat noi legi extrem de stricte pentru a ţine sub control sectorul tech al ţării. Analiştii spun că aceste legi vor fi probabil folosite pentru a reglementa şi aplicaţiile din Metavers. „Cenzura va fi strictă, iar acest lu­cru înseamnă că va exista cel mai pro­babil un Metavers chinezesc izo­lat, separate de cel internaţional“, po­trivit lui Hanyu Liu, analist la Daxue Consulting.

Un semn că China caută să reglementeze metaversul pe măsură ce acesta se dezvoltă este legat de înfiinţarea unui comitet menit să dezvolte aplicaţiile metavers ale ţării.

Recent, comitetul, administrat de compania de stat China Mobile Communications Association, a cooptat alte 17 companii, fiind în prezent alcătuit din 112 companii sau persoane fizice.

Asociaţia este înregistrată la ministerul afacerilor externe al ţării şi este susţinută de firme de tehnologie importante, ca Huawei şi China Mobile. Comitetul a fost înfiinţat în octombrie, având misiunea de a dezvolta standarde şi tehnologie în jurul metaversului.

Hanyu Liu analist la Daxue Consulting: Cenzura va fi strictă, iar acest lucru înseamnă că va exista cel mai probabil un Metavers chinezesc izolat, separat de cel internaţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO