Business Internaţional

Partidul grec de stânga Dimar neagă că ar fi încheiat un acord guvernamental

Partidul grec de stânga Dimar neagă că ar fi încheiat...
13.05.2012, 16:57 574

Micul partid grec de stânga proeuropean Dimar a dezminţit duminică afirmaţia liderului stângii radicale antiausteritate, Alexis Tsipras, potrivit căreia ar fi încheiat un acord de coaliţie guvernamentală cu conservatorii şi socialiştii, pentru a aplica planul de rigoare, relatează AFP.

"Este o ruşine (...), este o minciună defăimătoare", a afirmat partidul într-un comunicat, în timp ce sunt în curs discuţii sub egida preşedintelui ţării, Carolos Papoulias, pentru ieşirea din impasul creat în urma legislativelor de la 6 mai, care nu au degajat nici o majoritate.

Anterior, în cursul zilei de duminică, Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza clasat pe locul doi la legislative, a afirmat că "trei partide au convenit asupra unui plan pentru un Guvern de doi ani, pentru a aplica acordul de împrumut" în vederea salvării Greciei.

El părea astfel să facă referire la o alianţă între conservatori, socialişti şi Dimar.

Tsipras s-a exprimat după 90 de minute de negocieri cu celelalte două formaţiuni care s-au clasat pe primele locuri la legislativele de la 6 mai, conservatorii de la Noua Democraţie şi socialiştii din Pasok. Liderii acestor două partide nu au evocat însă nici un acord după această reuniune.

Liderul socialist Evangelos Venizelos a declarat că nu are decât un "optimism limitat", după reuniunea cu liderul conservator şi cel al stângii radicale în vederea formării unui Guvern de coaliţie.

Reuniunea celor trei lideri cu preşedintele ţării s-a încheiat în "impas", iar singura speranţă este acum un acord cu micul partid proeuropean de stânga Dimar, a precizat preşedintele Pasok.

La rândul său, liderul conservator Antonis Samaras a dat asigurări că Syriza a refuzat din nou să participe sau să susţină un Guvern de coaliţie, chiar dacă acesta s-ar angaja să renegocieze acordul cu creditorii ţării, UE şi FMI, care au cerut o cură severă de austeritate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO