Business Internaţional

Partidul Unionist nord-irlandez a creat o comisie specială pentru evaluarea noului acord post-Brexit

Partidul Unionist nord-irlandez a creat o comisie...

Autor: Mediafax

06.03.2023, 19:14 107

Jeffrey Donaldson, liderul Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, a anunţat luni crearea unei comisii speciale pentru evaluarea noului acord post-Brexit dintre Guvernul Marii Britanii şi Uniunea Europeană, informează agenţia Reuters.

"Grupul va include atât membri ai partidului, cât şi experţi independenţi care au influenţă asupra comunităţii. Grupul va lucra independent şi îmi va prezenta un raport până la sfârşitul lunii martie", a declarat Jeffrey Donaldson.

"Partidul Democratic Unionist este angajat într-o analiză detaliată a textului publicat, precum şi a tuturor textelor publicate până acum. Istoria ne învaţă că întotdeauna este mai bine să obţinem rezultatul corect pentru Irlanda de Nord, nu o soluţie pripită", a insistat Jeffrey Donaldson. În urmă cu câteva zile, Donaldson a subliniat că noul acord va trebui să menţină capacitatea de realizare a relaţiilor comerciale "în interiorul Marii Britanii".

Comisia Europeană şi Guvernul britanic au anunţat în urmă cu o săptămână "un acord de principiu privind o nouă cale înainte - Formatul Windsor", un cadru pentru reglementarea statutului post-Brexit al provinciei britanice Irlanda de Nord.

În ultimele luni, Londra şi Bruxellesul purtaseră negocieri asupra a trei teme centrale: controalele vamale la limita administrativă a Irlandei de Nord cu restul Marii Britanii, rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în respectarea tratatelor post-Brexit şi statutul provinciei britanice Irlanda de Nord pe piaţa internă britanică şi europeană. Provincia britanică Irlanda de Nord va menţine apartenenţa la spaţiul economic european, dar noul acord are rolul de facilitare a tranzitului produselor şi de eliminare a blocajelor vamale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO