Business Internaţional

Pârvu, Piraeus: Am luat toate măsurile necesare pentru a menţine controlul

Cătălin Pârvu, directorul general al Piraeus Bank România

Cătălin Pârvu, directorul general al Piraeus Bank România

Autor: Liviu Popescu

23.06.2015, 00:03 643
Piraeus Bank, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, are lichiditate corespunzătoare şi a imple­mentat toate măsurile necesare pentru a menţine un control optim, conform procedurilor şi reglementărilor BNR, a declarat pentru ZF Cătălin Pârvu, directorul general al băncii.

„Piraeus Bank este bancă ro­mâ­nească, are capital propriu şi intră sub reglementările BNR. Depozitele atrase sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, iar lichiditatea este corespunzătoare, în special în titluri de stat româneşti. Rata de adecvare a capitalului este de 12,75%”, a spus Pârvu.

Piraeus Bank este una dintre cele patru instituţii de credit cu acţionariat elen, care au fost în ultimele zile în centrul atenţiei, pe fondul aproprierii termenului limită până la care Grecia poate ajunge la un acord cu creditorii săi. Banca administrează un portofoliu de credite de aproximativ 6,5 mld. lei pe piaţa locală, iar la finele lunii martie avea finanţări de circa 1,7 mld. lei de la banca-mamă, potrivit datelor publicate de grupul de la Atena.

Cele patru bănci (Piraeus Bank, Bancpost, Alpha Bank şi Banca Ro­mâ­nească) deţin 12% din activele sis­temului bancar românesc, de circa 360 mi­liarde de lei. Acestea au în portofolii credite de circa 36 mld. lei pe piaţa locală, în timp ce depozitele ating 24 mld. lei.

Şeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, declara ieri că subsidiarele locale ale băncilor greceşti sunt bine capitalizate, cu o medie a ratei de solvabilitate de 17%, faţă de un minim de 10% impus de banca centrală, şi ar putea face faţă „fără probleme” unor eventuale retrageri de lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO