Business Internaţional

Pas istoric: UE declanşează mecanismul de condiţionalitate împotriva Ungariei, ţara riscând să piardă din fondurile europene

Pas istoric: UE declanşează mecanismul de...

Autor: Catalina Apostoiu

28.04.2022, 23:30 607

Bruxellesul a trimis Ungariei un mesaj dur, cerându-i să-şi rezolve problemele legate de statul de dept, în caz contrar aceasta riscând să piardă fondurile europene. Felul în care acest mesaj va fi primit va avea ecou la nivelul întregii Europe, scrie Politico.

De ani întregi, UE se străduieşte să soluţioneze problema auto­cratizării din rândul unora dintre statele sale membre. Un caz special în acest sens este Ungaria. Acum, Comisia Europeană a făcut cel mai important pas în a încerca să schimbe comportamentul premierului maghiar Viktor Orban, declanşând în mod oficial un puternic nou mecanism în urma căruia Ungaria ar putea pierde fonduri europene pentru încălcarea statului de drept, aceasta fiind prima dată când blocul recurge la acesta.

Comisia are un număr de „îngrijorări serioase“ despre ce se întâmplă cu banii europeni în Ungaria, a declarat un oficial al aces­teia, citat de Financial Times. Acestea se concentrează pe con­troa­lele financiare ale Ungariei, pro­cesele de audit, transparenţa privind cheltuielile şi prevenirea fraudei şi corupţiei.

Ţara nu a respectat recoman­dările UE privind cheltuielile timp de peste 10 ani, a adăugat oficialul, aver­tizând că „au existat încălcări con­ti­nue pentru o lungă perioadă de timp“. 

UE refuză de aproape un an să aprobe cererea Ungariei pentru o parte din pachetul de redresare europeană de 800 miliarde de euro din cauza temerilor privind statul de drept. Declanşarea mecanismului de condiţionalitate reprezintă o escaladare a tensiunilor cu Bruxelles-ul într-o perioadă extrem de dificilă în contextul războiului din Ucraina.

Comisia a fost presată de Parlamentul European să acţioneze împotriva Ungariei. Judit Varga, ministrul ungar al justiţiei, a scris

într-o postare pe Facebook că guvernul a primit scrisoarea Comisiei şi va răspunde pentru că „rămânem întotdeauna deschişi pentru un dialog constructiv şi reciproc respectuos“.

Daniel Freund, membru al gru­pului verzilor din Parlamentul euro­pean, a declarat că decizia Comisiei este una „istorică“, existând acum o legătură clară între fondurile europene şi respectarea statului de drept.

Decizia marchează un moment important pentru UE, notează Politico. Cu această decizie, UE a creat un nou precedent, trimiţând un avertisment altor ţări europene care au probleme în a administra fondurile europene şi a respecta normele democratice. Cum se va desfăşura procesul cu Ungaria va determina modul în care va fi primit avertismentul respectiv.

Declanşarea oficială a procedurii anunţă începutul unui proces de luni de zile care s-ar putea solda cu pierderea de către Ungaria a unei părţi semnificative din fondurile europene, decizia aparţinând în ultimă instanţă Consiliului UE, alcătuit din reprezentanţi din fiecare ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO