• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Business Internaţional

Paşapoartele de vaccinare creează tensiuni între politicienii britanici. Zeci de parlamentari protestează împotriva iniţiativei europene

Paşapoartele de vaccinare creează tensiuni între politicienii britanici. Zeci de parlamentari protestează împotriva iniţiativei europene

Autor: Mihai Draghici

02.04.2021, 14:52 882

Peste 70 de parlamentari britanici au lansat o campanie împotriva aşa-numitelor "paşapoarte de vaccinare", pe care le consideră discriminatorii, unii politicieni denunţând un model "autoritarist", informează BBC News.

Orice solicitare de a demonstra vaccinarea pentru a avea acces la locuri de muncă, pentru a intra în sedii de companii sau pentru a beneficia de anumite servicii "generează diviziuni şi este discriminatorie", arată textul campaniei, semnat de peste 70 de parlamentari britanici, printre care fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn şi Duncan Smith, un lider al Partidului Conservator.

Iniţiativa a fost lansată în contextul în care, potrivit publicaţiei Daily Telegraph, Guvernul britanic a lansat o serie de teste pentru proceduri de implementare a unui sistem cu certificate de vaccinare anticoronavirus.

Premierul Boris Johnson a semnalat că ar putea fi necesare certificate de vaccinare pentru intrarea, spre exemplu, în localuri din regiunea britanică Anglia. "Totul va depinde de fiecare local", a afirmat Boris Johnson. Certificatele ar urma să includă date despre vaccinare, informaţii despre vindecarea de Covid-19 sau rezultate ale testelor medicale.

În celelalte regiuni britanice, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, deciziile privind restricţiile antiepidemice sunt luate de guvernele regionale.

"Este vorba de un model profund autoritarist", a acuzat Ed Davey, liderul Partidului Liberal-Democrat (opoziţie). "Pe măsură ce începem să avem virusul sub control, ar trebui să ne recăpătăm libertăţile. Paşapoartele de vaccinare, în principal cardurile Covid-19, ne duc în altă direcţie", a atras atenţia sir Ed Davey.

"Dat fiind că avem niveluri ridicate de vaccinare, prin care îi protejăm pe cei vulnerabili şi facem contagierea mai puţin probabilă, ar trebui să revenim la o viaţă normală, nu să instituim restricţii permanente", a afirmat, la rândul său, sir Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 din cadrul Partidului Conservator.

Certificatele de vaccinare generează tensiuni şi în Statele Unite şi în Uniunea Europeană.

Numeroşi politicieni republicani din Statele Unite contestă vehement un proiect pe care îl consideră "neconstituţional", care le-ar permite autorităţilor statale sau companiilor să ceară certificate de vaccinare pentru a le permite cetăţenilor să aibă acces în anumite zone.

În Uniunea Europeană, unii politicieni şi unele state membre se opun proiectului Comisiei Europene privind instituirea "certificatului verde digital". Utilitatea documentului urmează să fie stabilită.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246