Business Internaţional

Pastila digitală: Americanii au aprobat primul medicament care poate fi urmărit, iar medicul va şti când pacientul nu îşi ia pastilele

Pastila digitală: Americanii au aprobat primul...

Autor: Alexandra Cepăreanu

26.11.2017, 18:00 475

Autorităţile americane de reglementare (FDA) au aprobat primul medicament care are un senzor încorporat pentru a urmări dacă pacienţii cu boli psihice îşi iau medicamentele prescrise, relatează Bloomberg.

Autorităţile americane de reglementare au aprobat primul medicament care are un senzor încorporat pentru a urmări dacă pacienţii cu boli psihice iau medicamenetele prescrise.

Aşa-numita pastilă digitală este o versiune a Abilify Otsuka Pharmaceutical Co., care tratează depresia, tulburarea bipolară şi schizofrenia. Senzorul este dezvoltat de Proteus Digital Health şi este activat de fluidele stomacale. Acesta trimite un semnal la un plasture care va fi plasat pe trunchiul pacientului şi va transmite informaţii către o aplicaţie smartphone.

“Este pentru prima dată când vom avea o evaluare obiectivă a folosirii medicamnetaţiei”, a spus Kabir Nath, director executiv pentru America de Nord la Otsuka Pharmaceutical. Permiţând medicilor să urmărească utilizarea medicamentelor de către pacient, Nath a spus că speră să evite “crizele de sănăntate dramatice şi imediate cum ar fi pacienţii cu schizofrenie, în cazul în care medicamentele pe care pacienţii nu le iau pot duce la o pauză psihotică care îi va avertiza într-un ER”.

“Ştim că unii pacienţii nu au scutire de simptome şi nu ştim dacă asta se întâmplă doar pentru că ei nu îşi iau medicamentele”, a spus Nath.

 “Nu toţi pacienţii vor fi de accord cu această monitorizare, deoarece creează un efect de umbrire”, a spus Lucia Savage, directorul confidenţialităţii şi ofiţerul de reglementare la Omada Health Inc., un startup dedicat programelor de consiliere digitală pentru afecţiuni cronice precum diabetul zaharat.

Informaţiile despre boala mintală sunt deosebit de sensibile, a spus Savage, care în trecut a fost ofiţer de confidenţialitate la Departamentul de Servicii Umane şi de Sănătate. Ea a sugerat pacienţilor o serie de întrebări, cum ar fi: “Care sunt datele? Unde se duce semnalul? Dacă merge la alt server, care este acel server? Care sunt aranjamentele de afaceri?”.

Pacienţii cărora li se prescrie produsul numit Abilify MyCite, trebuie să fie de accord cu faptul că medicii lor vor putea să le vadă datele. În plus, aceştia pot alege să împărtăşească aceste date şi cu alte persoane, cum ar fi familiile lor. Otsuka Pharmaceutical şi alţi asiguratori intenţionează să colecteze date anonime de la pacienţii care îşi dau consimţământul.

Bob McQuade, directorul strategic al Otsuka Pharmaceutical, a declarat că pacienţii vor avea de ales. Compania va continua să vândă Abilify, fiind disponibile şi versiuni generice ale medicamentului.

Otsuka Pharmaceutical, o unitate din Otsuka Holdings Co., din Tokyo, intenţionează să înceapă programul cu doar câteva sisteme de sănăntate şi să adune dovezi privind efectele medicamentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO