Business Internaţional

Patru situaţii în care Rusia s-a folosit de pretexte umanitare pentru a invada alte ţări

Patru situaţii în care Rusia s-a folosit de pretexte...

Autor: Cătălina Butan

13.08.2014, 15:24 5277

Un convoi umanitar rusesc de 300 de camioane se îndreaptă către graniţa cu Ucraina. Moscova susţine că convoiul le va duce locuitorilor din estul Ucrainei aproximativ 2.000 de tone de material umanitar, însă multe ţări sunt sceptice, în special cele din fostul bloc sovietic, cu amintiri dureroase despre invazii militare ale ruşilor sub forma “asistenţei umanitare”, scrie Business Insider.

Un convoi rusesc cu ajutoare umanitare se află în drum către Ucraina

Georgia, 1993

În timpul războiul dintre Georgia şi republica separatistă Abkhazia, 1992-1993, Rusia a trimis ajutoare umanitare locuitorilor din oraşul separatist Tkvarcheli, pe care militarii georgieni îl ţineau sub asediu. Condiţiile de trai din Tkvarcheli era critice. Georgia a fost de acord să primească asistenţă din Rusia, care adoptase o poziţie neutră în timpul războiului, deşi susţinea tacit separatiştii.

Însă Moscova, iritată de un atac al armatei georgiene asupra unui elicopter rusesc care transporta peste 50 de oameni, a adus, pe lângă medicamente şi mâncare locuitorilor din Tkvarcheli, rachete, mitraliere şi alte arme puternice, permiţându-le separatiştilor proaspăt înarmaţi di Abkzah să distrugă armata georgiana şi să declare independenţa.

Oficialul rus responsabil de ajutorul umanitar în acea vreme era şeful situaţiilor de urgenţă – Serghei Shoigu, în prezent ministru al apărării al Rusiei.

Cehoslovacia, 1968

Invazia sovietică în Cehoslovacia în 1968 a fost fără-ndoială o operaţiune militară. Unii oficiali ai Kremlinului susţineau însă, într-un mod cinic, că misiunea a fost una de natură umanitară deoarece a avut ca scop salvarea Cehoslovaciei de la reformele Primăverii de la Praga ale liderului de atunci, Alexander Dubcek.  

În noaptea de 20-21 august 1968, forţe militare din Uniunea Sovietică, RDG, Polonia, Ungaria şi Bulgaria au invadat Cehoslovacia. Între 5.000 şi 7.000 de tancuri sovietice au ocupat străzile, însoţite de un număr mare de soldaţi. Pe durata atacului armat, 72 de cehi ş slovaci au fost răniţi.

Ungaria, 1956

Cu sprijinul liderului Uniunii Sovietice Nikita Hruşciov,  ţările satelit precum Polonia şi Ungaria au prins curajul de a trece peste limite în propriile lor sisteme comuniste.  În Ungaria, acest lucru a dus la demonstraţii anti-sovietice în masă în octombrie 1956, sub conducerea premierului Imre Nagy.

Câteva zile mai târziu, trupele sovietice au cucerit ţară, 1.000 de tancuri ocupând străzile Budapestei. 30.000 de oameni au fost ucişi în această mişcare.

Lituania, Letonia şi Estonia, 1940

În 1939, Moscova a făcut presiuni asupra ţărilor baltice să semneze pacte de asistenţă mutuală  care garantau dreptul guvernului sovietic de a stabili baze militare în cele trei ţări. Uniunea Sovietică a folosit pactele pentru a demara invanzii simultane, intrând în Lituania, pe 16 iulie 1940 şi în Letonia şi Estonia peste o zi.

Câteva zile mai târziu, 500.000 de soldaţi ai Armatei Roşii ocupau regiunea baltică. Au urmat deportări în masă şi represiuni împotriva antisovieticilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO