Business Internaţional

Paul Volcker, fost preşedinte Fed, avertizează America în ultimul său eseu. Politica monetară este importantă, dar nu poate susţine leadershipul global de una singură

Paul Volcker

Paul Volcker

Autor: Catalina Apostoiu

16.12.2019, 16:25 115
Atacurile lui Donald Trump la adresa Fed subminează încrederea în instituţiile democratice, avertizează acesta.

Până la sfârşitul verii anului 2018, era deja clar că America şi ordinea mondială la crearea căreia aceasta a ajutat în timpul vieţii mele se confruntă, cu profunde provocări politice, economice şi culturale, scrie Paul Volcker într-un eseu în septembrie, cu trei luni înaintea morţii sale, care urma să constituie postfaţa viitoarei sale autobiografii, potrivit Financial Times.

Totuşi, scrie acesta, mă liniştea argumentul mamei mele că Statele Unite au trecut printr-un război civil brutal, două războaie mondiale, o mare criză şi a devenit totuşi liderul „lumii libere“, un model pentru democraţie, pieţe deschise, comerţ liber şi creştere economică. Aceasta, scrie Volcker, era o sursă de mândrie şi speranţă pentru mine.

Astăzi, ameninţările la adresa acestui model au devenit mai puternice, iar capacitatea noastră de a le face faţă pare mai puţin sigură, avertizează fostul preşedinte al Fed. Pare să existe o mişcare de subminare a încrederii americanilor în propriul guvern, în politicile şi instituţiile acestuia.

Astăzi, asistăm la ceva diferit şi cu mult mai sinistru: forţe nihiliste încearcă să discrediteze pilonii democraţiei noastre, scria Volcker: drepturile de vot şi alegerile corecte, statul de drept, presa liberă, separarea puterilor, credinţa în ştiinţă şi însuşi conceptul de adevăr. Fără acestea se va reveni la tipul de tiranie ce părea pe cale de dispariţie, dar care, din nefericire, se menţine în cele mai puţin norocoase părţi ale lumii, potrivit lui Volcker.

Când îmi scriam cartea, scrie Volcker în ultimul eseu, preşedintele Donald Trump nu atacase banca centrală americană independentă, fapt pentru care am fost recunoscător. Acest lucru nu mai este adevărat. Nu am mai văzut un preşedinte dictând în mod atât de deschis politica Fed-ului de la perioada imediat următoare celui de-al doilea război mondial. Acest lucru este extrem de îngrijorător, scrie Volcker, având în vedere   că   banca centrală este una dintre instituţiile noastre guvernamentale cheie.

Am încredere că membrii boardului Fed, membrii Congresului responsabili pentru supervizarea Fed şi chiar publicul general vor susţine capacitatea Fed de a acţiona în interesului ţării, ignorând obiectivele politice, scrie fostul preşedinte Fed.

Politica monetară este importantă, dar nu poate susţine leadershipul global de una singură. Avem nevoie de pieţe deschise şi aliaţi puternic pentru a susşine creşterea economică şi perspectivele de pace.

Cu 75 de ani în urmă, americanii au înfruntat provocarea de a înfrânge tirania din afara graniţelor. Generaţia actuală are în faţă un test diferit, dar la fel de crucial. Felul în care-i vom face faţă va determina viitorul democraţiei noastre şi în ultimă instanţă a planetei înseşi, avertizează Volcker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO