Business Internaţional

PayPal vrea să cumpere Pinterest pentru 45 de miliarde de dolari, în ceea ce ar deveni cea mai mare achiziţie a unei platforme de social media

Pinterest valora 40,4 miliarde de dolari la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de ieri

Pinterest valora 40,4 miliarde de dolari la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de ieri

Autor: Eduard Ivanovici

21.10.2021, 12:00 203

PayPal Holdings (simbol bursier PYPL) s-a oferit să cumpere platforma Pinterest (PINS), cunoscută celor care distribuie colaje de fotografii, mâncare şi decoraţiuni, suma ajungând până la 45 de miliarde de dolari, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de Reuters. Mişcarea ar combina zona de tehnologie financiară şi social media cu sectorul dedicat comerţului digital.

Mai mult, acordul ar marca de departe cea mai mare achiziţie a unei companii de social media. Actualul record îi aparţine gigantului Microsoft, care a cumpărat LinkedIn în 2016 pentru 26,2 miliarde de dolari.

Discuţiile privind tranzacţia vin în contextul în care cumpărătorii online cumpără din ce în ce mai mult produsele pe care le găsesc în social media, promovate adesea de influencerii de pe Instagram şi TikTok. Achiziţia i-ar permite companiei PayPal să captureze o bună parte din creşterile industriei de e-commerce, iar compania şi-ar putea diversifica veniturile prin intermediul reclamelor.

Furnizorul de plăţi online a oferit 70 de dolari per acţiune şi speră să anunţe un acord până pe 8 noimebrie, când îşi va publica rezultatele la T3/2021. Sursele citate de agenţia de presă susţin că înţelegerea nu este certă şi termenii se pot schimba.

Acţiunile PayPal a scăzut cu 4,9% la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de ieri, însă compania este pe plus cu peste 11% de la începutul anului. Capitalizarea societăţii ajunge la peste 303 miliarde de dolari.

Între timp, Pinterest a crescut cu aproape 13% pe bursa din New York, înregistrând un minus de circa 8% în 2021. Evoluţia vine pe fondul unui număr tot mai mic de utilizatori în Statele Unite. Compania are o valoare de piaţă de 40 de miliarde de dolari.

Oferta lansată de PayPal reprezintă echivalentul a 62 x EBITDA (venituri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) din ultimele 12 luni. Prin comparaţie, Microsoft a plătit de 79 x EBIDTA LinkedIn, într-un acord realizat exclusiv în cash.

Totuşi, Pinterest le-ar oferi acţionarilor săi o parte din acţiunile PayPal, într-un pariu conform căruia preţul valorilor mobiliare se va aprecia de-a lungul timpului, pe măsură ce noua companie va genera profituri şi sinergii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO