Business Internaţional

Pe cine a ales familia Ford să aducă compania pe creştere: Un director al unei fabrici de mobilă şi un rege al fotbalului din Michigan

Pe cine a ales familia Ford să aducă compania pe...

Autor: Corina Zamfir

04.06.2017, 18:10 545

Jim Hackett, noul director executiv al Ford care trebuie să aducă compania pe creştere, a fost director al unei fabrici de mobilă, dar şi un cunoscător desăvârşit al fotbalului, fiind pentru o perioadă de timp directorul atletic al programului Michigan Wolverines, Universitatea Michigan, scrie Financial Times.

El a fost omagiat de fanii echipei universităţii atunci când a intrat pe terenul de fotbal, oamenii strigând din răsputeri "Hack-ett Hack-ett Hack-ett".

Omul, care timp de 20 de ani, în calitate de director executiv al producătorului de mobilier Steelcase, a fost creditat cu reimaginarea biroului modern, devenise o figură de cult şi era poreclit regele fotbalului.

Dar cu toate acestea nu era un om interesat de maşini.

Acum, el a fost chemat să facă pentru maşinile Ford ceea ce a făcut odată pentru fotbalul din Michigan: să încurajeze echipa, să construiască o fundaţie pentru viitor şi să salveaze de la decădere un alt brand celebru din Midwestern.

Dacă mai întâi Jim Hackett lupta sub sloganul: veneraţi Michigan Wolverines, acum are o sarcină puţin mai grea, aceea de a salva Ford, gigantul de 114 ani al industriei auto din SUA.

Ameninţarea, în ambele cazuri, nu a fost mai puţin decât existenţială. Echipa UM risca să-şi piardă locul în inimile iubitorilor de fotbal american, iar Ford se confruntă problemele similare: profiturile sale se scufundă, preţul acţiunilor scăzând cu aproape 40% sub conducerea fostului director executiv, Mark Fields, şi se străduieşte să facă o diferenţă într-o lume în care maşinile sunt partajate din ce în ce mai mult, auto-conduse şi alimentate cu orice altceva decât benzină.

Investitorii, analiştii bursieri şi cei din industrie se întreabă dacă Hackett poate să-şi dea seama cum să câştige mai mulţi bani din părţile tradiţionale competitive ale industriei Ford, generând în acelaşi timp miliarde de dolari pentru investiţii viitoare care s-ar putea să nu funcţioneze niciodată pe maşini automate.

O inducere în eroare a fost răspunsul iniţial la anunţul făcut luni că Fields a ieşit din joc, iar şefia Ford Smart Mobility, partea inovatoare a afacerii, a fost preluată de altcineva.

Decizia a fost luată în grabă: Bill Ford, preşedintele executiv şi nepotul fondatorului companiei, Henry Ford, a declarat că Hackett ştia doar despre postul său cu 72 de ore înainte de anunţul oficial.

Oamenii din interiorul companiei spun că au fost de asemenea surprinşi de faptul că noul şef, care este 62 de ani şi care este căsătorit şi are doi copii, a venit din partea futuristă a afacerii, când Wall Street se certa pentru cineva care ar putea stoarce mai mult profit din domeniul tradiţional.

Aşadar, Hackett nu este un guru al maşinilor, însă majoritatea celor care au lucrat cu el sau pentru el spun că are o minte rapidă, că este un intelect expansiv, că are o capacitatea de a gestiona lucrurile de astăzi în timp ce planifică pentru mâine şi că are o capacitate crucială de a inspira oamenii din jurul lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO