Business Internaţional

Pe piaţa petrolului se întâmplă o revoluţie

Pe piaţa petrolului se întâmplă o revoluţie

Autor: Bogdan Cojocaru

31.03.2023, 00:05 16205

După ani de dispute, cel mai im­portant indicator al preţului petro­lului la nivel mondial va căpăta o nouă dimensiune, ceea ce va permite ca ţiţeiul adus din vestul Texasului să contribuie la stabilirea cotaţiilor în tranzacţii cu milioane de barili pe zi, scrie Bloomberg.

Când cineva vrea să ştie cotaţiile ţiţeiului, se uită mai întâi la indi­ca­torul pentru Brent (Dated Brent), ţiţei extras din nordul Europei şi des­tinat pieţei europene, şi apoi la WTI (West Texas Intermediate), petrol ex­tras din SUA. În ultimii ani, Brentul a fost mai scump decât WTI şi a fost considerat reperul pentru piaţa europeană şi cea globală. Îna­inte, piaţa nord-americană dădea to­nul pentru restul lumii. Însă locurile se schimbă, deoarece Brentul ră­mâne încet fără petrol tranzacţio­na­bil şi astfel devine un indicator ire­levant. Astfel, cel care calculează şi publică indicele, S&P Global Commodity Insights, sau Platts, cum este cunoscut printre traderi, a fost forţat să facă o schimbare dramatică, controversată şi producătoare de stres pentru traderii de petrol fizic.

Pentru livrările care încep în iunie, WTI Midland (Midland fiind unul dintre cele trei locuri în care petrolul american este cotat) va fi unul dintre cele câteva soiuri în funcţie de care se vor calcula cotaţiile pentru Brent. În prezent, în funcţie de Brent se stabilesc preţurile pentru două treimi din petrolul lumii şi chiar preţurile în unele tranzacţii cu gaze naturale. Cu alte cuvinte, preţul pentru petrolul european şi al altor producători va reflecta şi preţurile nord-americane.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO