Business Internaţional

Pe val: preţul nichelului a crescut cu 56%, iar al aluminiului cu 20%

Pe val: preţul nichelului a crescut cu 56%, iar al...

Autor: Daniela Stoican

13.08.2014, 00:03 2809
Preţul nichelului pe pieţele internaţionale a crescut cu 56% de la începutul anului, iar cel al aluminiului cu peste 20% din februarie din cauza interzicerii exporturilor de nichel în Indonezia şi a reducerii utilizării a aluminiului în producţie de către China. Ambele metale sunt foarte folosite în industrie. România se află printre primii 30 de producători mondiali de aluminiu.

Deficitul de nichel, metal cu ajutorul căruia se produce oţelul inoxidabil folosit pe scară largă în construcţii, se datorează faptului că Indonezia, care era cel mai mare exportator de minereu de nichel până anul acesta, a oprit în ianuarie exporturile de nichel neprocesat. Motivul acestei interdicţii este intenţia ţării de a construi turnătorii de nichel şi de a crea astfel produse cu valoare adăugată.

Creşterea de preţ la 21.625 dolari pe tona de nichel a determinat mai multe companii miniere să reactiveze mine dezafectate, potrivit companiei ruseşti GMK Norilsk Nickel, cel mai mare producător de nichel din lume, citată de Bloomberg.

Deşi minele care îşi vor relua producţia vor ajuta la creşterea livrărilor, acestea nu vor fi suficiente pentru a împiedica piaţa mondială să ajungă pe deficit, spun analiştii de la Goldman Sachs şi BNP Paribas, care se aşteaptă ca preţurile să crească în continuare.

Creşterea preţului aluminiului se datorează deficitului de ofertă, analiştii estimând că a revenit interesul pentru acest metal.

Aluminiul s-a tranzacţionat în ultimele săptămâni aproape de maximele ultimelor 17 luni, la peste 2.000 de dolari pe tonă. Preţurile au crescut cu peste 20% din februarie, de la 1.677 dolari pe tonă.

 „În ultimii cinci – opt ani China şi-a majorat semnificativ producţia de aluminiu şi acest lucru a determinat o scădere a preţurilor în întregul sector. Dar acest lucru se schimbă în prezent. Pe măsură ce China se concentrează pe activităţi cu consum mare de energie, mixul de producţie se schimbă, ceea ce determină închiderea unei părţi importante din producţia de aluminiu”, a explicat pentru CNBC Gaurav Sodhi, analist la Intelligent Investor.

Revenirea preţului aluminiului nu este însă de lungă durată, consideră analiştii UBS. Ei au anticipat încă de la începutul anului că preţul aluminiului va creşte, dar cu o lună în urmă au devenit precauţi, aşteptându-se la revenirea ofertei în a doua jumătate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO