Business Internaţional

Pentagonul intră în cursa pentru maşini autonome şi îşi propune să întreacă Uber şi Tesla

Pentagonul intră în cursa pentru maşini autonome şi...

Autor: Alex Ciutacu

06.05.2018, 09:00 899

Următorul nume mare din segmentul maşinilor autonome este Pentagonul, care îşi propune să revoluţioneze piaţa mai repede decât Tesla, Waymo sau Uber, potrivit Bloomberg.

„Vom avea maşini autonome pentru armată înainte de a le avea pe şosea”, a transmis Michael Griffin, secretar adjunct al apărării. „Tehnologia de bază va fi aceeaşi”.

Miza este mult mai mare pentru militari. Potrivit declaraţiilor lui Griffin, 52% din victimele din zonele de război sunt atacate atunci când livrează mâncare, combustibil sau alte elemente logistice.

Dacă oamenii nu ar mai trebui să fie implicaţi în aceste transporturi, iar maşinile ar fi controlate de inteligenţă artificială, numărul morţilor ar scădea semnificativ, a adăugat el.

 „Eşti într-o poziţie foarte vulnerabilă când desfăşori o astfel de activitate”, spune Griffin. „Dacă poate fi efectuată de un vehicul autonom, cu un algoritm relativ simplu de inteligenţă artificială, şi dacă nu trebuie să ne facem griji cu privire la pietoni şi semne de circulaţie, de ce nu am fac asta?”.

Atât companiile de tehnologie cât şi cele auto, printre care Waymo de la Alphabet sau General Motors, se întrec pentru a dezvolta maşini autonome potrivite pentru străzile oraşelor.

Uber Technologies testează camioane autonome pe autostrăzile din Statele Unite în anumite locaţii, în timp ce Waymo lucrează la această tehnologie de peste un deceniu.

Companiile se confruntă cu multe bariere în acest demers, după ce un pieton a murit în urma unui impact cu un SUV autonom de la Uber în luna martie.

Dincolo de provocările care ţin de a proiecta un autovehicul care să poată traversa singur străzile haotice ale unui oraş aglomerat, civilii care îşi doresc o astfel de maşină se confruntă cu un cadru legislativ în fază incipientă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO