• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

Pentagonul susţine că nu a ajutat Ucraina cu "informaţii specifice" pentru atacarea navei Moskva scufundată în Marea Neagră

Pentagonul susţine că nu a ajutat Ucraina cu "informaţii specifice" pentru atacarea navei Moskva scufundată în Marea Neagră

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

06.05.2022, 17:56 69

Departamentul american al Apărării a negat, vineri, că ar fi ajutat armata ucraineană să atace cu rachete nava militară rusă Moskva, scufundată în Marea Neagră, subliniind că nu au fost oferite "informaţii specifice" şi că decizia a aparţinut Ucrainei.

"Ucrainenii au propriile capacităţi de colectare a informaţiilor pentru urmărirea şi atacarea navelor militare ruse, aşa cum au şi făcut în acest caz", a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de postul de televiziune Fox News şi de cotidianul Le Monde.

Reprezentantul Pentagonului a părut să confirme însă schimburile de informaţii între serviciile de informaţii din SUA şi Ucraina, dar susţine că Washingtonul nu furnizează "informaţii specifice" şi nu este implicat în deciziile Kievului. "Noi nu furnizăm Ucrainei informaţii specifice, nu am fost implicaţi în decizia ucrainenilor de a ataca nava sau în operaţiunea pe care au efectuat-o", a subliniat John Kirby.

Un alt oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului a afirmat pentru Fox News, sub protecţia anonimatului, că Statele Unite "furnizează o serie de informaţii secrete pentru a ajuta ucrainenii să înţeleagă ameninţările generate de navele ruse din Marea Neagră". "Multe dintre rachetele lansate spre Ucraina au provenit de la bordul unor nave ruse din Marea Neagră, iar acele nave ar putea fi folosite pentru a susţine operaţiuni de asalt în oraşe precum Odesa", a subliniat oficialul american.

Joi, oficiali americani citaţi de posturile de televiziune CNN şi NBC News, precum şi de cotidianul The New York Times au afirmat că Statele Unite au furnizat informaţii armatei ucrainene pentru a ataca nava militară rusă Moskva.

Crucişătorul rus Moskva, avariat semnificativ în cursul conflictului cu Ucraina, s-a scufundat pe 14 aprilie în Marea Neagră. "În cursul manevrelor de remorcare spre portul de destinaţie, crucişătorul Moskva şi-a pierdut stabilitatea din cauza daunelor suferite în urma incendiului izbucnit după o explozie a muniţiei. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat", a comunicat atunci Ministerul Apărării de la Moscova. Nava cu lungimea de 186 de metri fusese "grav avariată" în urma unei explozii şi a unui incendiu, iar echipajul de 500 de membri fusese evacuat. Autorităţile militare ucrainene au susţinut că au atacat cu rachete de croazieră nava militară care făcea parte din Flota rusă a Mării Negre. Ministerul rus al Apărării a susţinut că explozia produsă la bordul navei a fost accidentală. Nava Moskva urma să fie tractată spre Portul Sevastopol, situat în Crimeea, după incidentul produs la aproximativ 100 de kilometri sud de Odesa.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270