Business Internaţional

Pentagonul va repoziţiona forţele, îndeamnă aliaţii să intensifice presiunile asupra Iranului

Pentagonul va repoziţiona forţele, îndeamnă aliaţii...

Autor: Mihai Draghici

14.10.2017, 11:02 99

Departamentul american al Apărării intenţionează repoziţionarea capabilităţilor militare în Orientul Mijlociu în contextul strategiei mai dure a Administraţiei Donald Trump şi îndeamnă aliaţii Statelor Unite, inclusiv cei din Europa, să contribuie la creşterea presiunilor asupra Teheranului.

Maiorul Adrian Rankine-Galloway, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că Departamentul american al Apărării analizează configuraţia forţelor militare din Orientul Mijlociu şi pregăteşte repoziţionarea acestora.

"Încercăm să identificăm noi zone în care vom colabora cu aliaţii pentru a exercita presiuni asupra regimului din Iran, pentru a neutraliza influenţa destabilizatoare şi a limita puterea agresivă a Teheranului, în special susţinerea acordată grupurilor teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de site-ul israelian Ynetnews.com.

După prezentarea noii strategii faţă de Iran de către preşedintele SUA, Donald Trump, secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că primul obiectiv va fi iniţierea de discuţii cu aliaţii din Europa, din Orientul Mijlociu şi din alte zone ale lumii pentru a stabili în comun reacţiile la acţiunile Iranului.

"În mod categoric, intenţionăm să blocăm transporturile de armament spre zone precum Yemen şi Bahrain; de asemenea, vrem să blocăm activităţile Iranului cu grupuri surogat precum mişcarea libaneză Hezbollah", a afirmat Mattis, citat de site-ul agenţiei Reuters. Mişcarea Hezbollah, unul dintre principalii inamici ai Israelului, este activă în sudul Libanului şi oferă susţinere militară regimului Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.

Preşedintele Donald Trump a prezentat vineri seară noua strategie a Statelor Unite faţă de Iran. Donald Trump a criticat dur regimul de la Teheran, acuzându-l de susţinerea terorismului, de intensificarea programului balistic şi de continuarea activităţilor nucleare. Liderul de la Casa Albă a anunţat că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând". De asemenea, Donald Trump a promis noi sancţiuni împotriva Teheranului, oferind asigurări că vor fi blocate eforturile regimului islamist de a fabrica arme nucleare şi rachete intercontinentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO