Business Internaţional

Pentru că recesiunea apocaliptică nu mai vine, investitorii se întorc cu banii în Europa

Pentru că recesiunea apocaliptică nu mai vine,...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.01.2023, 00:06 1009

Moralul consumatorilor ger­mani s-a îmbunătăţit în luna aceasta, aşa cum o face deja de trei luni. Aş­tep­tările privind economia şi venitu­rile sunt mai mari, iar îngrijorările că vin greutăţi economice şi financiare s-au mai domolit. Este un semnal bun, în ton cu alte semnale din mai multe părţi ale Europei. De aceea, este de aşteptat ca plătitorii de taxe să aibă mai puţine reţineri în a chel­tui, susţinând creşterea eco­nomică.

Investitorii, în schimb, nu pierd timpul şi au început să aducă bani pe pieţele de acţiuni, obligaţiuni şi valu­tare ale Uniunii Europene. Au aştep­tat mult, cam un an, şi nimeni nu-i poate condamna. În urmă cu doar câteva săptămâni mai toată lumea era sigură că vine o mare recesiune. Atmosfera s-a schimbat radical într-un timp atât de scurt! Iar vremea a ţinut până acum cu europenii.

Temperaturile mai ridicate decât în alţi ani şi depozitele de stocare a gazelor naturale pline ochi înseamnă că există mai puţină îngrijorare cu privire la o posibilă penurie de e­ner­gie şi la facturi uriaşe la între­ţinere, scrie Reuters. Acest lucru, împreună cu redeschiderea cu viteză a  eco­no­miei chinezeşti, înseamnă un impuls suplimentar pentru economia euro­peană orientată spre export. Cifre recente arată că activitatea de afaceri din zona a revenit surprinzător la creş­tere, dar una modestă, în ia­nuarie. Este unul din indicatorii că scăderea economică a regiunii s-ar putea să nu fie atât de abruptă pe cât se credea.

JPMorgan şi-a îmbunătăţit pre­viziunile privind creşterea economică din zona euro în primul trimestru la 1%, de la o contracţie de 0,5% cât estima anterior. Datele de la BofA Global Research publicate vineri arată primul flux săptămânal de bani ai investitorilor care intră în fonduri europene de acţiuni din ultimul an.

Pieţele rezonează la aceste vibra­ţii pozitive. Euro se îndreaptă spre cel mai mare urcuş de trei luni faţă de dolar de după 2011, apreciindu-se cu aproape 10%.

Acţiunile europene le-au depăşit cu mult la performanţă pe cele din SUA. Indicele bursier de referinţă EURO STOXX este în faţa mai celebrului S&P 500 cu peste 18 punc­te procentuale, câştig cumulat din septembrie. Morgan Stanley spune că acesta este cel mai bun sprint din ultimii 20 de ani al acţiunilor euro­pene faţă de Wall Street.

În acest timp, investitorii  îşi reduc expunerea la Wall Street, unde acţiunile companiilor de tehnologie scumpe sunt afectate de creşterea ratelor dobânzilor.

„Europa îşi revine spectaculos“, spune strategul de la Nomura Jordan Rochester. Euro a depăşit dolarul cu 15% din septembrie 2022, când a atins minimul istoric de 0,9528 de dolari pe unitate, iar analiştii cred că moneda europeană are destulă energie să mai urce. Nomura se aşteaptă ca euro să ajungă la 1,16 dolari pe unitate până la sfârşitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO