Business Internaţional

Pentru Cehia, succesul economiei a devenit o povară. Banca Centrală o ia pe urmele Băncii Elveţiei şi este presată să lase cursul de schimb liber

Din cauza intrărilor de capital, unii strategi, atât din piaţă, cât şi de la banca centrală, au spus că coroana s-ar putea să nu se aprecieze după renunţarea la pragul de schimb valutar

Din cauza intrărilor de capital, unii strategi, atât din piaţă, cât şi de la banca centrală, au spus că coroana s-ar putea să nu se aprecieze după renunţarea la pragul de schimb valutar

Autor: Bogdan Cojocaru

20.03.2017, 19:52 2836
În ianuarie 2015 banca centrală a Elveţiei, una dintre cele mai puternice economii europene, dar orientată spre exporturi, era forţată de presiunile speculatorilor să dezlege francul de euro şi să-l lase să evolueze liber. Decizia a luat pe nepregătite pe toată lumea, iar în urma ei cursul francului a explodat. Intervenţiile băncii pentru apărarea monedei erau prea costisitoare şi prea riscante.

Banca centrală a Cehiei, cea mai evoluată economie din fostul bloc comunist, se confruntă cu presiuni similare, dar spre deosebire de Banca Elveţiei, ţine să asigure lumea că nu a pierdut controlul situaţiei. 

Rezervele valutare ale băncii centrale a Cehiei au crescut la echivalentul a 60% din PIB din cauza intervenţiilor pentru apărarea pragului de 27 de coroane pentru un euro. O parte considerabilă din aceste rezerve au fost realizate anul acesta în condiţiile în care investitorii îşi construiesc poziţii de atac în aşteptarea renunţării la pragul de curs valutar, scrie Nasdaq.

Acum, viceguvernatorul băncii centrale Mojmir Hampl a indicat că instituţia sa va renunţa să mai apere pragul cam pe la mijlocul anului. Însă este posibilă şi amânarea exitului, a spus el. „Spre deosebire de anumiţi jucători de pe piaţă, eu personal îmi pot imagina că exitul s-ar putea întâmpla mai târziu“, a afirmat Hampl într-un interviu recent preluat de Reuters. „Întârzierea exitului n-ar împiedica atingerea ţintei de inflaţie, ci din contră, ar aduce un plus de siguranţă.“

Banca centrală a lansat regimul coroanei slabe în 2013, după reducerea dobânzilor la zero în anul anterior, pentru a lupta cu deflaţia. O coroană puternică face ca exporturile să fie mai scumpe şi prin urmare mai puţin competitive pe pieţele externe.

Un sondaj Reuters arată că majoritatea analiştilor cred că banca centrală va renunţa la pragul de schimb valutar coroană/euro în şedinţa din 4 mai sau mai devreme. Strategii băncii centrale au spus că vor să vadă inflaţia manţinându-se sigur aproape de ţinta de 2%. Inflaţia de bază a accelerat la 2,5% în februarie, mai mult decât s-a estimat. Banca a semnalat să nu ar deranja-o ca inflaţia să sară peste ţintă şi să-i ofere astfel spaţiu de manevră pentru a evita riscul revenirii la politicile neconvenţionale în cazul unor şocuri care pot pune presiuni descendente pe preţuri.

Hampl a spus că dobânzile ar putea începe să crească din nou după ce coroana este lăsată să evolueze liber.

Potrivit unui sondaj Reuters efectuat în perioada 27 februarie-1 martie, coroana ar putea deveni moneda cu cea mai bună performanţă din Europa centrală. La sondaj au participat 47 de analişti. Concluzia analizei a fost că, în condiţiile în care inflaţia accelerează, banca centrală a Cehiei ar putea deveni prima din regiune care începe să se desprindă de anii de politică monetară relaxată.

A şti perioada în care banca va lăsa coroana să evolueze liber este important pentru investitorii care deţin coroane şi pentru companiile exportatoare din Cehia. 

Investitorii au cumpărat masiv coroane, iar companiile au căutat să-şi protejeze mai mult prin contracte de hedging veniturile din exporturi, forţând banca centrală să cumpere de pe pieţe circa 27 de miliarde de euro din ianuarie, achiziţii care rivalizează cu cele efectuate în întregul an trecut.

Deţinerile străine de obligaţiuni suverane, active în care s-au dus o parte din coroanele achiziţionate, au sărit la 39% din stocul total în ianuarie, de la 24% în anul anterior.

Din cauza intrărilor de capital, unii strategi, atât din piaţă cât şi de la banca centrală, au spus că coroana s-ar putea să nu se aprecieze după renunţarea la pragul de schimb valutar. Cei care vând coroane s-ar putea să găsească cu greu cumpărători.

Cehia este una dintre cele mai stabile şi prospere pieţe din Europa centrală. Sectorul privat reprezintă 80% din PIB.

În 2016, economia s-a extins cu 2,3%, faţă de 4,6% în 2015. Banca centrală anticipează accelerarea creşterii anul acesta.

Cehia a înregistrat anul trecut un surplus comercial de 184 miliarde coroane (7 miliarde euro), faţă de un surplus de 130 de miliarde de coroane în anul anterior.

Cehia exportă în principal autovehicule şi aparatură electronică. Cele mai multe exporturi se duc în Germania, Slovacia, Marea Britanie şi Polonia. Cehia importă cel mai mult din Germania, China şi Polonia.

Guvernul a încheiat anul 2016 cu un excedent bugetar record de 61,7 miliarde de coroane.

Fosta republică comunistă este cotată de Eurostat cu cel mai bun punctaj din UE în ceea ce priveşte egalitatea distribuirii veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO